Zo bewaar je verse knoflook

Koel bewaren of invriezen

Koop jij vaak verse knoflook en beland een groot deel daarvan in de prullenbak omdat het alweer bedorven is? Dit moet je weten over het bewaren van verse knoflook. Handig!

1. Koel bewaren

Als je knoflook koopt, let dan op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Als de knoflook zacht aanvoelt, is het te rijp en kun je het niet meer bewaren. Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen.

Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie. Stop ze dus in een mandje of in een bakje met gaatjes zodat er voldoende lucht bij kan. Hierdoor blijft de knoflook langer goed.

Een knoflookbol kan zo'n acht weken goed blijven. Tenen die afgebroken zijn blijven zo'n drie tot tien dagen goed.

2. Invriezen

Heb je een paar knoflooktenen over? Ongepelde tenen kun je ook invriezen. Doe ze bij voorkeur in een diepvrieszak of aluminiumfolie. In de diepvries is het een tot drie maanden houdbaar. Je hoeft het niet te ontdooien. Je kunt het bevroren raspen.