Zo gezond zijn aardbeien

Alle voordelen van het zomerkoninkje

Dat aardbeien erg lekker zijn, is algemeen bekend. Heerlijk op beschuit of in taart, maar ook zo uit het vuistje is de aardbei een verwennerij. Daarnaast zitten aardbeien vol met gezonde stoffen.
Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Deze tere lekkernij is eigenlijk geen vrucht, maar een schijnvrucht; het zijn de pitjes aan de buitenkant die de echte vrucht zijn. In Nederland wordt per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien geteeld. Eet u vaak Nederlandse aardbeien? Dan is de kans groot dat ze uit de kas komen.

Vol van smaak, genadig voor uw vetaanmaak

Aardbeien bevatten weinig calorieën. Een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat slechts 29 kilocalorieën. En zo heeft u ook alweer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen.

Boordevol vitamine C

In deze lekkere rode vruchtjes zit een grote hoeveelheid vitamine C; op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Dit is goed voor uw weerstand, uw huid en haar en helpt mee verkoudheid te bestrijden. Bovendien is vitamine C een antioxidant. Deze zorgt ervoor dat bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam geneutraliseerd worden.

Een bron van foliumzuur

Naast vitamine C bevatten aardbeien ook foliumzuur. Dit wordt ook wel vitamine B11 genoemd en het zijn vaak zwangere vrouwen die hier een tekort aan hebben en dus wel een extra portie kunnen gebruiken. Foliumzuur is belangrijk voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast is het belangrijk voor de vroege ontwikkeling van ongeboren kinderen.

Een bron van kalium

Aardbeien zijn een goede bron van kalium. Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook is het belangrijk voor een goede spiersamentrekking en geleiding van de zenuwprikkels.

Verkrijgbaarheid

Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Echte Nederlandse aardbeien kunt u vooral in de zomermaanden in overvloed krijgen. Februari is de enige maand dat de Nederlandse aardbei niet verkrijgbaar is, maar die uit het buitenland gelukkig wel.

Hoe houdt u ze goed?

Aardbeien zijn erg teer, hierdoor kneuzen en beschimmelen ze snel. In de koelkast blijven aardbeien één tot drie dagen goed, op een koele plek buiten de koelkast is dit één dag. Als u aardbeien invriest, dan kunt u ze wel acht maanden tot een jaar bewaren. U houdt ze het langst goed door ze met kroontje en onafgedekt te bewaren.

 

3 Comments

Door Anneke (niet gecontroleerd) op ma, 2-5-2016 - 21:56

Van maart tot december zijn er volop Nederlandse aardbeien te krijgen. En die groeien toch echt anders dan in uw belevingswereld!

Door Theo Westra (niet gecontroleerd) op zo, 1-5-2016 - 19:02

Mijn vader at ze het hele jaar!

Door fpo (niet gecontroleerd) op zo, 1-5-2016 - 13:42

Voor het gemak wordt maar even weggelaten dat de meeste aardbeien uit Spanje komen, en boordevol gif zitten van alle bespuitingen die de vruchtjes hebben moeten ondergaan, naast een overdosis van meststoffen die ervoor moeten zorgen dat de vruchtjes abnormaal groot worden en zich opblazen met vocht. Daarom zijn ze veel minder zoet smakend dan die kleinere aardbeien die volgens biologische regels gekweekt worden! Dus aardbeien gezond? Mooi niet, dat was decennia geleden wel zo, maar nu al lang niet meer. Tenzij ze uit eigen tuin komen zónder al dat gif!