Zo gezond zijn spruitjes

Minikooltjes vol vitamine C

Spruitjes zijn de schrik van de meeste kinderen, maar ook veel volwassenen houden er niet zo van. De hedendaagse spruitjesrassen smaken minder uitgesproken dan vroeger, dus lustte u ze als kind niet: geef de minikooltjes vol vitamines nog een kans!

Spruitjes zijn kleine kooltjes die uit een heleboel blaadjes bestaan. Ze groeien met tientallen samen aan een stam, in de oksels van de bladeren van de spruitjesplant. Spruitjes komen vanaf augustus tot en met maart van het land, maar ze staan in de winter het meest op het menu.

Gezond

Wist u dat spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

In spruitjes en andere koolsoorten zitten ook glucosinolaten. Deze behoeden spruitjes voor insecten en zorgen voor de specifieke, bittere koolsmaak. Ze hebben een tweeledige werking. Uw lichaam kan ze omzetten in schadelijke stoffen, maar het koken van de spruitjes voorkomt dat. Tegelijkertijd hebben ze juist een gunstig effect: glucosinolaten zouden het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.

Een minpunt van spruiten is hun uitwerking op de darmen. De dunne darm kan de in spruitjes aanwezige raffinose, een suiker, niet verwerken. Daarom moet de dikke darm de raffinose verteren en daarbij komen gassen vrij die winderigheid veroorzaken.

Wintergroente

Koop spruitjes die groen en stevig zijn, dan kunt u ze ongeveer een week bewaren in de groentela van de koelkast. Een paar gelige of beschadigde blaadjes zijn geen ramp. Deze haalt u er voor gebruik toch af. Snijd ook een plakje van het stronkje af.

Eventueel kunt u panklare spruitjes kopen. Die zijn al schoongemaakt, maar blijven nog maar een dag of twee goed. Wilt u uw spruitjes lang bewaren, blancheer ze dan een paar minuten en vries ze vervolgens in.

Spruitjeslucht voorkomen

Kook spruitjes in ruim water, zo blijft de meeste vitamine C behouden. Na maximaal 10 minuten zijn ze beetgaar. Laat u ze te lang koken, dan ontstaat er een typische geur. Deze spruitjeslucht wordt veroorzaakt doordat spruitkool tijdens de groei zwavel opneemt uit de grond. Tijdens het koken laten de spruitjes vluchtige zwavelverbindingen los en dat ruikt u!

Vieze luchtjes kunt u trouwens ook voorkomen door een scheutje melk of een stuk ui mee te koken. Of kook de spruitjes maar een paar minuten en verwerk ze daarna in een wokgerecht of hartige taart.

Recepten

Trefwoorden:

7 Comments

Door martijnwisman@h... (niet gecontroleerd) op wo, 1-2-2017 - 14:46

Grote, groene spruiten? Heerlijk. 10 minuten koken en met 2 gehaktballetjes/jus erbij een prima diner.

Door Henri F. (niet gecontroleerd) op wo, 1-2-2017 - 11:47

Ik vind spruitjes heerlijk. Jammer dat er zo veel kalium in zit. Aangezien ik een teveel aan kalium heb is deze groente helaas niet zo goed voor mij.

Door mazzeltje (niet gecontroleerd) op do, 7-1-2016 - 11:04

Koop eens de paarse variant, zit een notensmaak aan.
Ik maak er stampot van. Ben ook niet zo op de groene variant

p

Probeer eens paarse spruiten. Hebben een nootachtige smaak en veel lekkerder ;) Ik maak er stampot van
Ikzelf ben ook niet gek op de groene variant,

Door Annie Bruulsema (niet gecontroleerd) op zo, 27-12-2015 - 08:35

Ik experimenteer graag met eten.zo had ik laatst zoete aardappel (bataat) met spruitjes gemaakt als stamppot. Spekjes er door.smaakt anders en vooral voor kinderen die geen spruitjes lusten.ik doe het vaker nu want ik ben ook niet zo gek op gewone spruitjes.

Door Ineke 77 jaar (niet gecontroleerd) op do, 12-2-2015 - 22:02

Marijke ook ik ben het met U eens. Ik eet ze nog wel, maar jammer dat er zo geëxperimenteerd wordt met te veel dingen. Het gaat er meestal niet op vooruit.

Door Rita 59 jaar (niet gecontroleerd) op ma, 20-10-2014 - 23:14

Helemaal eens met Marijke: ik vind het jammer dat de spruitjes niet meer smaken zoals ze eigenlijk zouden moeten smaken: gewoon bitter... Heerlijk!!

Door Marijke (niet gecontroleerd) op zo, 19-10-2014 - 11:39

Informatief en een stukje commentaar van een wat oudere lezeres, 72 jaar.
Ik eet tegenwoordig nog zelden spruitjes, omdat juist de huidige smaak, eigenlijk niet-smaak, mij niet kan bekoren.
Juist de pittige ietwat bittere smaak vond ik heerlijk.
Ik vraag me af of meer ouderen dit zo ervaren??
Want nu is de smaak bijna tot nul gereduceerd.
Dus reageer eens op mijn vraag want ik ben best benieuwd??!!