Föhnen, krullen en straighten

6 gouden tips om uw haar te stylen

Als u flink aan het stylen slaat, bijvoorbeeld met krultang of föhn, dan krijgt uw haar soms een enorme optater. Met deze 6 gouden tips houdt u uw haar gezond.

1. Goede spullen kopen

Heeft uw kapsel wat meer nodig dan een likje gel? Wilt u ook föhnen, krullen of straighten? Zorg dan dat u goede spullen koopt. Dat betekent niet altijd dat u de duurste apparaten nodig hebt.

Een goede föhn heeft verschillende temperatuurstanden en zorgt dat de warmte goed verdeeld wordt. Andere apparaten, zoals een krultang, mogen niet te heet worden. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en gebruik een apparaat precies zoals het bedoeld is.

2. Slim föhnen
Föhnen hoeft uw haar niet te beschadigen. Nat haar is kwetsbaarder dan droog haar, dus het is zelfs goed om de natuur een handje te helpen als u snel weg moet. Zeker als u een elastiekje, haarspeld of -clip gebruikt.

Zet de stand op de föhn liever laag, dan dat u snel met hele hete lucht droogt. Houdt voldoende afstand tot uw haar. Een föhn met een diffuser kunt u wel veilig van dichtbij gebruiken.

3. Dik of dun haar?
Het zwaarst voor uw haar zijn vaak de behandelingen die tegen de natuurlijke val van uw haar ingaan. Dus steil haar bewerken met de krultang of uw woeste bos krullen 'temmen' met een straightener. De hitte zit dan dicht op uw haar.

Maar als u echt uw zinnen heeft gezet op een totaal ander kapsel, dan bent u met die apparaten beter af dan met een chemische behandeling, zoals een permanent.

Daarnaast maakt het uit of u dun of dik haar heeft. Met apparaten als föhns en krultangen moet u voorzichtiger zijn als u dun, kwetsbaar haar heeft. U kunt voor u gaat föhnen een product gebruiken dat beschermt tegen de warmte. Dit zijn bijvoorbeeld stylingproducten waar siliconen aan toegevoegd zijn.

4. Ken je hoofdhuid
Als u een droge, schilferige hoofdhuid heeft, is het goed om de stylingapparaten echt met mate te gebruiken. Ook behandelingen met chemicaliën, zoals een permanent of straightenbehandeling, zijn minder geschikt als uw huid snel reageert op chemische stoffen. U kunt zelfs een allergische reactie krijgen door de stoffen. Dit heet hoofdhuideczeem.

5. Tel tot vijf…
Heeft u een goed apparaat en zijn uw haar en hoofdhuid in goede conditie? Dan kunt u dus met een gerust hart stylen. Een goede richtlijn blijft dan om tot vijf te tellen als u een pluk haar behandelt. Tel ongeveer zo snel als een seconde of ietsje sneller. Dan weet u dat de blootstelling aan de hitte niet te lang duurt.

6. Naar de kapper
Is uw haar toch flink beschadigd door te veel hitte of een overenthousiaste actie met de stijltang? Soms kunt u met een haarmasker of ander herstellend product uw haar weer een oppepper geven.

Toch kan de schade al te ver zijn om daar echt goed resultaat mee te boeken. Als u de gespleten punten en de andere beschadigingen goed blijft zien, zit er niets anders op dan naar de kapper te gaan.

Bron(nen):
Trefwoorden: