Waarom uw haar grijs wordt

...en of u er iets aan kunt doen

Dacht u net dat u in de kracht van uw leven zat, vind u opeens iets glinsterends in uw haar. Een grijze haar! Meteen voelt u zich tien jaar ouder. Maar dat hoeft niet, want vanaf uw 25e levensjaar kunt u al grijs worden.

De één grijst als twintiger, terwijl de ander tot op hoge leeftijd zijn eigen haarkleur blijft houden. Ook zijn er verschillen per afkomst. Net zoals u de bruine ogen van uw vader kan erven, zo erft u ook het tijdstip waarop u grijs wordt.

Eerste grijze haren
In een enkel geval kan grijs worden ook komen door slechte voeding, ziekte, roken of stress. Vaak begint het grijzen bij uw slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard.

Wat is grijs haar eigenlijk? Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese, waardoor er een verlies is van melanine (het pigment dat kleur geeft aan ons haar). Hierdoor neemt de concentratie van melanine in het haar af. Het haar wordt grijs. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit (kleurloos).

Verven dan maar?
Grijs haar is niet te genezen. Alleen in het geval van ziekte of een ongezonde levensstijl, kunnen er voedingssupplementen die Para-aminobenzoic Acid (PABA) bevatten, gebruikt worden. Een enkele grijze haar kunt u ook uittrekken. Het fabeltje dat er dan twee nieuwe grijze haren voor in de plaats komen, klopt niet.

Als het er teveel zijn, kunt u er voor kiezen om het te verven. Er zijn genoeg producten op de markt waarmee u grijs haar kunt verhullen. Van kleurshampoos en kleurspoelingen tot haarverf. Er zijn zelfs producten die regenerend werken; zij zorgen dat er weer pigment wordt gemaakt door de melanocyten.

Maar u hoeft het natuurlijk helemaal niet te camoufleren. Een mooie kop grijs haar kan, vooral bij mannen, erg karaktervol zijn. Het spreekwoord luidt niet voor niets: 'Grijs is wijs!'