Boezemfibrilleren schadelijk?

Getty Images

Ik ben een man van 67 en heb geregeld last van boezemfibrilleren, vooral bij inspanning (fitness, toerfietsen). Ik heb dan ineens veel minder energie. Is boezemfibrilleren tijdens het fietsen schadelijk?

Anoniem

 
Het grootste risico van boezemfibrilleren is dat zich bloedstolseltjes kunnen vormen. Die kunnen met de bloedcirculatie worden meegenomen en dan een infarct veroorzaken in onder meer de hersenen. Daarom moet je bij langdurig boezemfibrilleren stollingsremmers gebruiken. Op zich is boezemfibrilleren niet acuut schadelijk, maar je merkt wel dat je hart tijdens een episode van boezemfibrilleren veel minder effectief pompt. 
 
Zeker als dit zich voordoet tijdens grote inspanning, lijkt mij dat op termijn niet goed. Tijdens grote inspanning wordt veel bloed rondgepompt. Daardoor stroomt er logischerwijs ook veel bloed terug naar het hart, dat eerst in de boezem terecht komt. Kan die het niet goed wegpompen, dan wordt de boezem uitgerekt, waardoor hij nog slechter gaat functioneren. Ik zou de zaak bespreken met een cardioloog. Als u nog een goede conditie hebt, zou ik daar zuinig op zijn.