Hartstichting maakt zich zorgen: volle ic's door toename coronapatiënten

ic
Getty Images

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) zijn er bijna vierduizend patiënten, die sinds de uitbraak van de coronapandemie geen behandeling hebben ontvangen vanwege beperkte ic-capaciteit. De Hartstichting vindt het uitstellen van de zorg voor hart- en vaatpatiënten onacceptabel en roept mensen op zich te laten vaccineren.

De hartchirurgie wordt met name getroffen, doordat voor hartchirurgische zorg (van acuut tot gepland) na een operatie altijd opvang nodig is op een intensive care. "Daarmee ‘concurreert’ de hartchirurgie dus één op één met andere ic-behoeftige zorg, zoals de zorg voor coronapatiënten", zegt Jerry Braun, voorzitter van de NVT.

Uitstel van zorg

Nu dreigt opnieuw uitstel van zorg door een groeiende groep coronapatiënten. De Hartstichting maakt zich hier zorgen over. Floris Italianer, directeur bij de Hartstichting: "Ons bereiken de eerste signalen, dat behandelingen niet door kunnen gaan. Dit gaat ten koste van de gezondheid van hart- en vaatpatiënten. Ook levert uitstel, of de angst voor uitstel, onrust op bij hart- en vaatpatiënten en bij hun naasten. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Voor veel hart- en vaatziekten geldt: hoe eerder klachten worden opgespoord en behandeld, hoe beter de kwaliteit van leven."

Verloren levensjaren

In mei 2020, tijdens de eerste coronagolf, waarschuwde de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) dat het uitstellen en afzeggen van cardiologische zorg zou kunnen leiden tot tussen de 65.000 en 100.000 verloren levensjaren. Dit ging uit van een scenario waarin er geen nieuwe coronagolven kwamen, die de reguliere zorg weer plat gingen leggen. De impact kan in werkelijkheid dus vele malen groter zijn, zeker als nu opnieuw de zorg voor hart- en vaatpatiënten wordt uitgesteld.

'Bescherm jezelf tegen corona'

De Hartstichting doet een beroep op iedereen om te helpen het eigen hart en die van de mensen om hen heen gezond te houden. Italianer: "Zo houden we de zorg toegankelijk voor mensen die vanwege een hartinfarct of hartstilstand acuut medische zorg nodig hebben. Op dit moment is vaccinatie de beste manier om jezelf te beschermen tegen corona en om het virus over te dragen op anderen. Ook verkleinen we zo de kans op nieuwe varianten, die een nieuwe golf kunnen veroorzaken."

Boosterprik voor 40-plussers

Naast de Hartstichting, pleiten ook acht intensive care-afdelingshoofden van academische ziekenhuizen voor meer coronamaatregelen om de oplopende coronacijfers terug te dringen, meldt RTL Nieuws. Ze adviseren onder meer een boosterprik voor veertigplussers, en dan met name voor mannen met overgewicht.

Bron 
  • RTL Nieuws
  • Hartstichting