In Nederland is nu reanimatie binnen zes minuten mogelijk

reanimatie
Getty Images

In heel ons land kan nu binnen zes minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Dit komt door een toename van het aantal burgerhulpverleners en AED’s, meldt de Hartstichting in samenwerking met HartslagNu. Vandaag vieren zij de mijlpaal, waarbij ook koning Willem-Alexander aanwezig is.

Dankzij de inzet van burgerhulpverleners overleven meer mensen thuis een hartstilstand, blijkt uit langdurig onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC. De overlevingskans bij een hartstilstand thuis steeg van 26 procent naar 39 procent, doordat de meldkamers ook burgerhulpverleners opriepen.

Daarnaast is er volgens de onderzoekers sprake van een veel kortere tijd tussen de hartstilstand en de eerste schok met een AED bij reanimatie. Vanaf de melding tot aan de elektrische schok om het hartritme te herstellen zit nu gemiddeld 9,3 minuten. Dit was 11,7 minuten.

Ook zijn er meer mensen gaan reanimeren, blijkt uit het onderzoek. Ruud Koster, hoofdonderzoeker en cardioloog bij Amsterdam UMC: "Dit onderzoek bewijst dat de inzet van burgerhulpverleners bij een hartstilstand thuis daadwerkelijk meer levens redt. Dit is een enorme opsteker voor alle mensen die zich hier al jaren voor inzetten."

Toename burgerhulpverleners

Momenteel zijn maar liefst 245 duizend Nederlanders aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Vier jaar geleden waren dat er 170 duizend in totaal. Door die enorme groei kan nu bij elke alarmering een burgerhulpverlener worden opgeroepen, die binnen zes minuten kan reanimeren. De eerste zes minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Binnen een zogenoemde zesminutenzone bieden mensen binnen zes minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in.

Toename AED's

Ook in het aantal AED’s is een forse groei te zien. Momenteel hangen er door Nederland bijna 24 duizend AED’s tegenover twaalf duizend vier jaar geleden. De Hartstichting en HartslagNu werken aan verdere verdichting van het AED-netwerk. Voor de Hartstichting zijn deze kwetsbare locaties de komende periode een extra prioriteit.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Hartstichting
  • Amsterdam UMC