Is een overslaand hart gevaarlijk?

Sinds enkele jaren heb ik last van een ‘overslaand’ hart. Daarom gebruik ik (vrouw, 68 jaar) Aprovel en Norvasc voor de bloeddruk. Is dit overslaan gevaarlijk en kan ik er wat aan doen?

Bij een overslaand hart is meestal sprake van een kamer-­extra-systole. De kamers van het hart trekken een keer te vroeg ­samen, met als gevolg dat een slechte pompslag wordt gemaakt doordat de kamers nog niet goed gevuld zijn met bloed. De volgende slag duurt dan wat langer, maar doordat de circulatie dóórstroomt, moet er nu extra bloed worden weggepompt. De kamers worden dan extra uitgerekt en moeten harder samentrekken. Dat voelt als een bons.

Overslag van het hart

Een kamer-extra-systole is de meest voorkomende ritmestoornis en is ongevaarlijk. Vaak wordt aangeraden om thee en koffie te beperken, omdat alles wat ‘opwekkend’ is de kans op een overslag vergroot. Ik zou, voordat u van alles gaat afzien (alcohol, chocola, cola) wel testen of het echt scheelt.

Ritmestoornissen

Ritmestoornissen worden vaak met de jaren erger. Is dit het geval, ga dan opnieuw naar de huisarts.

Een ritmestoornis is gevaarlijk als je er veel last van hebt. Word je er acuut ziek bij (misselijk, pijn op de borst, kortademig, duizelig of flauwvallen), bel dan onmiddellijk de huisarts of doktersdienst. Een (beginnend) hartinfarct kan immers ook een ritmestoornis geven.

Lees meer over hart- en vaatziekten in onze special!

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden!

2 Comments

Door Hannie Broekhuizen (niet gecontroleerd) op di, 14-1-2020 - 17:56

KAN RITME STOORNIS HOOFDPIJN EN DUIZELIGHEID VEROORZAKEN ?

Door Roos (niet gecontroleerd) op di, 5-4-2016 - 00:43

Een 'overslaand' hart... is dit 'hart-ritme-stoornis'?
Heeft dat iets met bloeddruk te maken?, helpen bloeddrukmiddelen hierbij?
Wellicht een goed idee om medicijnen te vragen die BLOEDSTOLSELS kunnen 'voorkomen', bij een onregelmatige hartslag KUNNEN er restjes bloed achterblijven, en dat kan een stolsel / propje worden, nou, en dat geeft grote risico's .
Ik gebruik al jaren een medicijn om het hartritme iets te reguleren en een 'anti-stollings-middel' , dit lijkt mij van zeer groot belang.