Kan ik mijn hartmedicijnen onder begeleiding afbouwen?

hart-pijnaanborst
Getty Images

Ik ben 46 jaar en heb op mijn 42ste een hartinfarct gehad. Ik ben gedotterd en heb één stent. Volgens mijn cardioloog was mijn infarct een 'foutje' en ben ik volledig hersteld. Ik ben behoorlijk sportief, altijd geweest (ik heb in het verleden meerdere marathons gelopen), heb niet echt overgewicht, maar ik slik nog wel altijd medicijnen: acetylsalicylzuur, lisinopril en simvastatine.

Nu zou ik heel erg graag van de medicijnen af willen komen. Ik merk dat ik toch wel last heb van een aantal bijwerkingen. Bovendien heb ik het idee dat ik de medicijnen vooral preventief slik. Ik had nooit een te hoog cholesterol en mijn kransslagaders waren verder ook niet dichtgeslibd (althans niet meer dan je voor mijn leeftijd mag verwachten). De cardioloog die mij gedotterd heeft zei dat hij verwacht mij niet meer terug te zien.

Hoe kijkt u hier tegenaan? is het mogelijk om de medicijnen (onder begeleiding) af te bouwen?

Jurre

Leonard Hofstra, cardioloog

Heel vervelend dat je op deze jonge leeftijd al tegen een hartinfarct aanloopt. Uit jouw bericht lijkt het alsof het hart zo goed als geen schade heeft opgelopen. Wel is het zo dat medicatie om een tweede infarct te voorkomen essentieel is. De statine en acetylsalicylzuur zijn sowieso aangewezen; de lisinopril is afhankelijk van de bloeddruk en of er eventueel toch schade was aan het hart.

Dit is wellicht enigszins teleurstellend voor je. Echter met een statine en acetylsalicylzuur is de kans op het krijgen van een tweede infarct aanzienlijk minder.

Je bent natuurlijk altijd welkom in ons centrum om te kijken of de medicatie misschien nog naar beneden kan, als het ons lukt om een heel gezonde leefstijl te initiëren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.