Niets slikken tegen boezemfibrilleren, is dat verstandig?

Getty Images

Vanwege een onregelmatige hartslag gebruikte ik jarenlang een stollingsremmer (Xarelto). Na een controle waren alle resultaten goed en mocht ik ermee stoppen. Soms heb ik toch weer een aanval van boezemfibrilleren. Dan neem ik, op advies van de cardioloog, flecaïnide in. Verder krijg ik niets. Is dit op mijn leeftijd (78 jaar) verstandig?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig. Het voornaamste risico zit erin dat de boezems van het hart niet ordelijk worden geleegd. In een ‘hoekje’ kan dan bloed stil blijven staan en stolsels ontstaan. Die kunnen op enig moment met de bloedstroom worden meegenomen en een herseninfarct veroorzaken. Mensen met boezemfibrilleren krijgen daarom een stollingsremmer. Als de aanvallen van boezemfibrilleren kort duren, is de kans op stolsels klein. Een stollingsremmer slikken heeft ook nadelen. Je kunt makkelijker en ernstiger bloeden. Het is dus fijn dat u dit middel niet meer hoeft te slikken. Het is wel belangrijk dat de perioden van een onregelmatige pols kort zijn. Flecaïnide zorgt ervoor dat de hartslag weer regelmatig wordt. U moet dus controleren of de flecaïnide zijn werk doet. Wordt de pols niet regelmatig binnen een aantal uren, dan kunt u beter de dokter bellen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.