Pijn achter het borstbeen

Ik ben een vrouw van 71 jaar. Af en toe krijg ik een aanval van hevige pijn achter mijn borstbeen met tegelijkertijd een dikke pijnlijke brok in mijn keel en hoge rugpijn. Ook heb ik dan het gevoel minder goed te kunnen ademen. Ik probeer zo goed mogelijk door te ademen en stil te blijven zitten. Na enige tijd zakt de pijn. Het gebeurt niet zo vaak, maar ik vind het toch een beetje angstig. Het ontstaat zomaar, niet na lichamelijke inspanning. Zelfs als ik rustig in een stoel zit, kan het opkomen. Hebt u hiervoor een verklaring?
Vrouw (71 jaar)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje verontrustend en heb het liefst dat u dit zo snel mogelijk aan de huisarts meldt. Het kan een vorm van angina pectoris (pijn op de borst door zuurstofgebrek) zijn, die een hartinfarct aankondigt.
Er zijn twee soorten angina pectoris. De stabiele vorm wordt veroorzaakt doordat een kransslagader vernauwd is. Dat geeft problemen als het hart wordt belast door inspanning. Instabiele angina wordt veroorzaakt door een beschadiging in de vaatwand van een kransslagader, wat een bloedstolsel oplevert. Dat kan weer oplossen, en dan gaan de klachten over, maar het vaatje kan ook helemaal dichtslibben met een hartinfarct als gevolg. Deze laatste – gevaarlijke – variant kan ook ontstaan zonder inspanning. U moet daarom waarschijnlijk naar een cardioloog. En als u aspirine (geen paracetamol maar echte aspirine) in huis hebt, dan zou ik alvast één tablet per dag slikken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!