Pijn op de borst? Nieuwe methode verlaagt aantal opnames fors

Niet iedereen met pijn op de borst hoeft hiervoor naar het ziekenhuis

hart-pijnaanborst
Getty Images

Het aantal patiënten met pijn op de borst dat op de spoedeisende hulp terechtkomt kan jaarlijks met tienduizenden worden teruggebracht. Uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen blijkt dat patiënten met een laag risico op een hartinfarct thuis door ambulancemedewerkers onderzocht kunnen worden, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid.

Niet iedereen met pijn op de borst hoeft hiervoor naar het ziekenhuis. Patiënten met een laag risico op een hartinfarct kunnen door ambulancemedewerkers thuis onderzocht worden, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid. Deze handelwijze scheelt niet alleen opnames, maar ook worden miljoenen euro's aan zorgkosten bespaard.

Daarnaast scheelt het gedoe voor patiënt en is het minder druk op de spoedeisende hulp. Jaarlijks vervoeren ambulances zo'n 200.000 mensen met pijn op de borst naar het ziekenhuis. Daar aangekomen blijkt dat 80 tot 90 procent van deze mensen geen hartprobleem heeft. Vervolgens mogen zij weer naar huis.

Hoog risico op hartproblemen

Cardiologen van het Radboudumc onderzochten de mogelijkheid om deze patiënten in eerste instantie thuis te onderzoeken én alleen door te sturen bij een hoog risico op bijvoorbeeld een hartinfarct. Zij kwamen tot de ontdekking dat ziekenhuisbezoek vaak niet nodig is, omdat er geen sprake is van een hartprobleem.

Aan het onderzoek werkten bijna 900 mensen met pijn op de borst mee. Ambulancemedewerkers beoordeelden hun risico op een hartprobleem aan de hand van symptomen, leeftijd, risicofactoren en een hartfilmpje (ECG). Bij een hoog risico op een hartinfarct ging een patiënt direct naar het ziekenhuis. Bij een laag risico analyseerden ze de hoeveelheid troponine in het bloed. Dit eiwit komt vrij bij schade aan het hart en is een indicatie voor een dreigend hartinfarct.

Kans klein op alsnog een hartprobleem

Bij een hoog troponinegehalte ging een patiënt direct naar het ziekenhuis. Bij een laag gehalte bleef de patiënt thuis, voorzien van nadere instructies zoals contact met de huisarts. Vervolgens werden alle patiënten tot dertig dagen na de gebeurtenis gevolgd en werd gekeken of er alsnog een hartprobleem optrad. De kans hierop bleek heel klein.

Arts-onderzoeker Joris Aarts: "Patiënten met een laag risico op een hartinfarct kunnen over het algemeen veilig thuisblijven. Dit is goed nieuws, want een spoedrit met de ambulance en ziekenhuisopname zijn ingrijpende gebeurtenissen. Nu weten we dat het vaak niet nodig is."

Daarnaast verlaagt deze nieuwe analyse bij de patiënt thuis de zorgkosten. De onderzoekers berekenden dat het meer dan 600 euro per patiënt scheelt als ze niet naar het ziekenhuis hoeven.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het European Heart Journal.

Bron 
  • Radboudumc