Waardoor ontstaat mijn hartritmestoornis?

Ik ben een vrouw van 57 en heb al ruim 25 jaar af en toe hartritmestoornissen. Omdat ik ook een erfelijke aanleg voor (licht) verhoogde bloeddruk heb, gebruik ik elke dag metoprolol 50 mg. De ritmestoornissen zijn periodiek, vooral als ik naar bed ga, dan kan het wel twee uur heel heftig zijn. Toen de huisarts luisterde, was er geen misslag en de ecg duurde ook maar kort. Ik ben er niet gerust op. Waarom komt dit in periodes en wat kan ik ertegen doen?
Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Wat u beschrijft zijn extrasystolen: je hart slaat een keer over, het raakt daardoor overmatig gevuld en moet vervolgens extra hard samentrekken. Hoe het komt dat u het periodiek heeft, weet ik niet, maar het is niet ongebruikelijk.

Metoprolol kan de klachten verergeren: het is een bètablokker en die vertraagt je hartritme, waardoor de kans toeneemt dat het een keer overslaat. Een ecg kun je ook langdurig laten maken, dat heet een holterregistratie; dan draag je de hele dag en nacht een dergelijk apparaat. Ik zou de huisarts vertellen dat u een keer naar de cardioloog wilt voor een holter-ecg. Dan kunt u meteen met de cardioloog bespreken of de bètablokker wel een goed idee is.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!