Zo herkent u een hartaanval

De meest voorkomende symptomen

Hoe sneller een hartaanval behandeld wordt, hoe groter de overlevingskans. U heeft er dus alle belang bij om een hartaanval zo snel mogelijk te herkennen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen.

Bekijk hier de video over een hartaanval.  

1. Pijn in de borststreek
Pijn of ongemak in de borststreek is het meest voorkomende symptoom van een hartaanval. De pijn kan mild zijn, waardoor mensen niet onmiddellijk aan iets ernstigs als een hartaanval denken. Ze gaan er vaak van uit dat de pijn wel zal weggaan.

2. Ongemak in het bovenlichaam
Ongemakken of pijn in het bovenlichaam - niet alleen in de borststreek - kunnen wijzen op een hartaanval. Wees aandachtig voor elk vreemd of ongewoon symptoom van uw heup naar boven toe. Dit kan gaan om een drukkend, zwaar, pijnlijk of ongemakkelijk gevoel in de borst, rug, nek, schouders, armen, polsen, ellebogen, tussen de schouderbladen, in de kaak, keel of zelfs in het tandvlees of de oorlellen.

Natuurlijk moet u niet bij elk pijntje in deze streek aan een hartaanval gaan denken. Zitten hartproblemen of risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol, in de familie? Besteed dan speciale aandacht aan deze symptomen. Als de pijn bijzonder intens is, als er geen specifieke aanleiding voor is, als het erger wordt tijdens het sporten of als de pijn maar niet wil overgaan, kunt u beter een arts inschakelen.

3. Maag- en darmproblemen
Ook maag- en darmproblemen kunnen een indicatie zijn van hartproblemen. Als de pijn anders aanvoelt dan 'gewone' maag- en darmproblemen kan extra aandacht nodig zijn. Doe dit zeker als u al kampt met risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk of vaatproblemen.

4. Griepachtige verschijnselen
Het gebeurt wel vaker dat mensen last lijken te hebben van een hele zware griep, terwijl ze eigenlijk hartproblemen hebben. Extreme vermoeidheid en uitputting die dagenlang aanhoudt, maag- en darmproblemen en een algemeen ziek gevoel kunnen symptomen zijn van een hartaanval. Deze symptomen zijn makkelijk te verwarren met een griep. Wees dus op uw hoede als u vindt dat de symptomen abnormaal erg zijn.

5. Kortademigheid
Kortademigheid is ook een belangrijk symptoom van een hartaanval. Wees er alert op. U hoeft niet noodzakelijk pijn in uw borststreek te hebben om bij kortademigheid van een hartaanval te spreken.

Trefwoorden:

30 Comments

Door Andrea (niet gecontroleerd) op ma, 16-9-2019 - 16:59

Maak geen reclame als je niet kan bestellen.
Met je postcode, die steeds aangeeft dat hij niet juist is.

Door helene.pienink@... (niet gecontroleerd) op zo, 15-9-2019 - 16:04

Ik heb Nog al eens last van hyperventilatie, dan heb ik ook
pijn op de borst, het komt zomaar zonder redenen opzetten de laatste keer deed mijn hele bovenlichaam pijn, ik zo toch het verschil wel eens willen weten...

Door yvonne (niet gecontroleerd) op wo, 19-6-2019 - 14:34

zelf ook een lichte infarct gehad maar eigenlijk had ik een paar dagen ervoor tussen me borsten even een flinke pijn steek gehad waar van het leek of je even geen adem / weinig lucht kreeg maar ging van zelf weer weg de volgende dag deden me borsten zeer net of je bh te strak zat en omddat ik een beetje druk was geweest met zoeken naar een andere kerstboom gaf ik mijn klachten daar de schuld van maar mijn dochter dacht er anders over dus om haar een plezier te doen ging ik een arts bellen en tijdens het bellen kreeg ik andere klachten erbij en dankzij het aandringen van mijn dochter is mij erger bespaart gebleven

Door Ben Boerema (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 22:00

5G microgolven met heel lage intensiteit veroorzaakten carcinomen/harttumoren bij ratten, al na zeer korte blootstelking! 5G wordt niet eerst getest!(tot 300Ghz!)
Waar blijft gedegen onafhankelijk onderzoek naar schade-vanwege zendmasten en apparatuur die tot dusverre gebruikt is? Zoals hartaanvallen en tumoren? B

Door Anjo Zilstra (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 20:42

Mijn dochter(40) heeft gelijk 112 gebeld en die vermoeden al uit haar verhaal wat er was en hebben gezegd, wat ze moets doen en vragen, bleven aan de telefoon tot de ambualance er was. En dat helpt ontzettend.

Door Anjo Zilstra (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 20:38

Inderdaad, dit artikel geldt weer alleen voor mannen. Vrouwen hebben totaal andere klachten.

Door Anjo Zilstra (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 20:34

Op 12 april een hart infarct gehad(vrouw). Van bovenstaande symptomen als vrouw, totaal geen last gehad. De syptomen bij mannen of vrouwen schijnen ook totaal verschillend te zijn. Een paar dagen later gekatheriseerd en de dokter vertelde dat ze zelden zo'n mooi, schoon hart had gezien. Totaal geen cholestorol of iets aan de kransslagader, Dus in feite is ieder geval anders.

Door Henny Smits (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 20:32

vrouwen hebben bij een hartinfarct vaker signalen die minder duidelijk zijn dan mannen....lees ik niet terug.....deze tips zijn voor mij als vrouw dus niet echt levensreddend.....

Door Mara (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 20:19

Er overlijden meer vrouwen dan mannen aan een hartinfarct. Toch weer alle aandacht aan symptomen bij mannen. Mannelijke cardiologen weten veel te weinig over infarcten bij vrouwen. Is ook moeilijker te diagnostiseren maar dan toch. Plus wordt het meest door vrouwen gelezen en dan krijgen ze deze ouwe meuk te lezen.

Door B.Algra (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 19:52

Symptomen als pijn op de borst, kortademig en druk op het tandvlees en een vermoeiende linker arm klopt zeker. Ben net herstellende van een hart infarct.