Dementie of gewone geheugenproblemen?

Een trager brein als u ouder wordt

Getty Images

Een wat trager brein hoort bij het ouder worden. Wanneer zijn de geheugenproblemen een ouderdomskwaaltje en wanneer is er sprake van beginnende dementie?

Hoe vaak komt het voor?

Eén op de drie 60-plussers (33 procent) heeft geheugenklachten. Een kwart gaat ermee naar de huisarts.[ITEMADVERTORIAL]

Wat zijn de klachten?

Veel mensen zijn bang dat geheugenproblemen wijzen op (beginnende) dementie, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Even niet op iemands naam kunnen komen of vergeten wat je ook alweer aan het doen was, is normaal. Bij dementie verdwijnt informatie of is deze niet meer 'toegankelijk' voor de patiënt. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat iemand de weg van de supermarkt naar huis niet meer weet, of vergeten is hoe je een boterham smeert.

Hoort het bij het ouder worden?

Een trager werkend brein hoort zeker bij het ouder worden en het overkomt vrijwel iedereen. Dementie is echter een ziekte en is geen normaal ouderdomsverschijnsel.

Wat als je er niets aan doet?

Gaat het om gewone geheugenproblemen, dan bestaat de kans dat je je zorgen maakt om niets. Is er echter sprake van ongediagnosticeerde dementie, dan legt dit een zware wissel op de naasten. Dementie is niet te genezen, maar in sommige gevallen wel een beetje te vertragen. Bij het vermoeden van dementie is het zaak contact op te nemen met de huisarts. Hij kan je doorverwijzen voor een diagnose en een behandelplan.

Wat kan de arts doen?

De behandeling van dementie bestaat doorgaans uit een combinatie van medicijnen en psychologische begeleiding, zowel voor de patiënt als voor de naasten.

Last van gewone geheugenproblemen? Je kunt het geheugen trainen en zo vergeetachtigheid proberen te lijf te gaan. Hersengymnastiek dus! Puzzels oplossen, taalspelletjes doen, boeken lezen, het nieuws volgen. Ook alcohol matigen is verstandig, want door alcohol sterven hersencellen af.

Bron 
  • Plus Magazine