Pas op voor de Corona-babbeltruc

Het Coronavirus heeft Europa bereikt. Helaas proberen criminelen van de situatie te profiteren. Ze bellen aan bij ouderen met een nieuwe babbeltruc, waarbij mensen doen alsof ze komen controleren op symptomen van het virus.

Het Corona-virus is met name voor ouderen een grote zorg. Daar wordt nu door oplichters op ingespeeld. Op 15 februari deden twee vrouwen in Dordrecht zich voor als medewerkers van het Albert Schweitzerziekenhuis. Zij kletsten zich met een smoes over het coronavirus bij een vrouw naar binnen. "Ze namen een zilveren kistje en 35 euro mee", vertelt politiewoordvoerder Sharon McIntosh aan EditieNL. "De mensen die zo'n babbeltruc uitvoeren, zijn vaak goede netwerkers. Ze kunnen snel op andere plekken actief zijn."

Ook ouderenbond ANBO waarschuwt voor de nieuwe babbeltruc. Mensen zouden aanbellen bij ouderen en doen alsof ze een medewerker zijn van een ziekenhuis dat onderzoek doet naar het coronavirus. ANBO en de politie adviseren om niemand binnen te laten. "Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij u aan de deur voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld het bij de politie!", aldus ANBO-directeur Liliane den Haan.

Verpleegkundigen komen alleen aan huis in opdracht van de behandelend arts. Dat is het geval als er handelingen verricht worden die door een verpleegkundige moeten gebeuren, maar waarvoor je niet in het ziekenhuis opgenomen hoeft te zijn. Bijvoorbeeld het toedienen van bepaalde medicatie. Er wordt altijd van tevoren afgesproken wat er gaat gebeuren. Laat mensen met verhalen over zorg dus nooit binnen!

Bron: RTL Nieuws