Reizen en het coronavirus: 11 vragen en antwoorden

Getty Images

Overheden werken hard om de wereldwijde verspreiding van het Wuhan coronavirus te voorkomen. Op 24 februari zijn daar bijna 2.600 mensen aan overleden. De meesten van hen in China, de bron van het virus. Ook Italië is zwaar getroffen; hele regio's zijn hier afgesloten. Er is nog geen vaccin. Als je binnenkort een vakantiereis hebt gepland, moet je je dan zorgen maken? Hier zijn 11 vragen en antwoorden.

Is het veilig om naar China te reizen?

Als het kan, blijf dan thuis. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft voor bijna heel China de code oranje uitgeroepen (‘alleen noodzakelijke reizen’). Uitzonderingen zijn Hongkong, Macau en Taiwan, waar code geel (‘let op, veiligheidsrisico’s’) geldt en de provincie waarin de stad Wuhan, de bron van de uitbraak ligt; hier geldt de code rood (‘niet reizen’). Reizen in die provincie is verboden verklaard door de Chinese autoriteiten. In vrijwel heel China ligt het openbare leven stil en zijn toeristische attracties gesloten. Het is dus sowieso onmogelijk om er een vakantie door te brengen. Bent u momenteel al in China? Probeer dan via de beschikbare mogelijkheden het land te verlaten.

Ik heb een vliegreis naar China geboekt. Gaat die door?

Veel vliegmaatschappijen, waaronder British Airways, KLM en Lufthansa, vliegen momenteel niet naar China. Zo heeft KLM alle vluchten naar het Aziatische land tot en met 15 maart geannuleerd. Deels om de piloten en stewardessen niet in gevaar te brengen. Maar ook omdat er nu te weinig vraag is naar vliegtickets naar China. KLM verwacht dat de normale dienstregeling eind maart weer van kracht is. De eerste vluchten naar Beijing en Shanghai vinden plaats op respectievelijk 16 en 17 maart.

Ik maak binnenkort een cruise in China. Gaat die door?

Cruisemaatschappijen als MSC, Costa Cruise en Royal Caribbean hebben hun Chinese cruises geannuleerd. Neem contact op met uw reisbureau of cruisemaatschappij voor meer informatie.

Ik vlieg via Hongkong naar Australië of Nieuw-Zeeland. Wat nu?

Vluchten naar Hong Kong vinden voorlopig gewoon plaats.

Kan ik mijn vakantiereis naar China kosteloos annuleren?

Veel reisorganisaties stellen hun Chinareizen uit tot minstens 29 februari op advies van de branchevereniging ANVR. Die heeft hen ook opgeroepen om coulant te zijn tegen reizigers die bang zijn en helemaal niet meer naar China durven. Reisorganisaties die over hun hart strijken, betalen hun klanten de volledige betaalde reissom terug. Neem met uw vragen contact op met uw reisorganisatie.

Hoe zit het met reizen naar Italië?

Vooral in het noorden van Italië - met name de regio Lombardije - zijn veel gevallen van het virus gemeld. Als u van plan bent naar Italië te reizen, dan kunt u het beste vooraf informeren of op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Vergoedt mijn annuleringsverzekering de kosten als ik wil annuleren?

In de meeste gevallen niet. Maar soms kon u zich bijverzekeren voor extra annuleringsredenen, zoals de uitbraak van een besmettelijke ziekte. Als u dat hebt gedaan, betaalt de verzekeraar wel uit. Neem met uw vragen contact op met uw verzekeraar.

Is het veilig om naar een land te reizen waar besmette mensen zijn opgedoken, zoals Duitsland, Frankrijk of Thailand?

Voorlopig wel. De kans dat u wordt besmet is klein.

Helpt het als ik een mondkapje draag?

Nee. Een gewoon papieren mondkapje houdt het coronavirus niet tegen. Er zijn speciale medische mondkapjes met een ingebouwd filter. Maar die zijn ongeschikt om de hele dag te dragen. Goed en vaak je handen wassen helpt wel om de kans op verspreiding te verkleinen.

Als ik in China of een ander land ben, en de ziekte ontwikkelt zich tot een gevaarlijke epidemie, word ik dan terug naar Nederland vervoerd?

Het Calamiteitenfonds kan reizigers repatriëren als zich ergens een natuurramp voltrekt of ernstige onlusten ontstaan. Onlangs haalde Nederland 17 personen terug uit China, maar er zijn ook Nederlanders die ervoor hebben gekozen om in het land te blijven.

Is het coronavirus echt zo gevaarlijk?

Een nieuw, onbekend virus mag je nooit onderschatten. Maar de gewone griep is vooralsnog een veel grotere bedreiging voor de gezondheid. Elk jaar sterven daar in de wereld duizenden mensen aan. Toch verspreidt het coronavirus zich nog steeds snel. Het dodental door het virus is inmiddels opgelopen tot ruim 2.600.

Auteur