Betaalbare verzorgingshuizen nieuwe stijl: hier willen we wél wonen!

De betutteling van de oude zorginstellingen zijn niet meer van deze tijd

Ouderen zitten gezellig koffie te drinken
Getty Images

Alle projecten waar senioren momenteel graag willen wonen, lijken verdacht veel op elkaar. Ze beschikken over betaalbare appartementen. Je kunt er zelfstandig wonen, maar wel met zorg onder handbereik. En er niet onbelangrijk: je kunt er anderen te ontmoeten. Als je dat wilt, tenminste. We geven een aantal voorbeelden.

De Berkenhof in ’s-Gravenzande

Toen het Algemeen Dagblad in een artikel vroeg waar het prettig wonen is, gaven tien briefschrijvers als antwoord: In De Berkenhof. Het is een razend populair complex met maar liefst 750 belangstellenden op de wachtlijst. Er zijn vaste beheerders (twee echtparen die elkaar afwisselen) die altijd klaarstaan voor hulp. Juist door hun aanwezigheid voelen bewoners zich veilig. Er zijn plekken en activiteiten waarbij bewoners elkaar kunnen ontmoeten, als ze daar zin in hebben. Zoals Jeu-de-boule, koersballen, bingo, een optreden van een koor, koffie drinken in de bibliotheek en happy hour op zaterdagochtend.

Jongere bewoners gaan makkelijker de hort op, maar ouderen zijn meer afhankelijk van de gezelligheid in huis. Bewoners en beheerders trekken samen op, er moet nu eenmaal genoeg werk verzet worden: in de tuin of in de activiteitencommissie. Je kunt in De Berkenhof wonen vanaf 67 jaar, je betaalt tussen de 1000 en 1200 euro huur. Dat is een schijntje, in vergelijking met andere particuliere huizen. De Berkenhof is betaalbaar, je voelt je er veilig, je woont er zelfstandig maar met zorg als dat nodig is en er zijn voldoende kansen op elkaar te ontmoeten en een sociaal leven op te bouwen.

Thuisplusflats in Rotterdam

Sinds 2021 zijn er voor Rotterdammers vanaf 55 jaar seniorencomplexen met een plus: de Thuisplusflats. De ‘plus’ is dat er dagelijkse activiteiten zijn en dat er een vast zorg- en ondersteuningsteam is. In Rotterdam zijn er ondertussen twintig Thuisplusflats, verspreid over de stad. Iedere bewoner heeft een eigen (sociale)huurappartement. Daarnaast is er in iedere flat een gemeenschappelijke ruimte waar diverse activiteiten worden georganiseerd. Dat varieert van sporten en samen eten tot schilderen en nog veel meer. In elke flat is één zorgorganisatie actief met een vast team van zorgmedewerkers. Deze biedt ondersteuning vanuit de Wmo (bijvoorbeeld voor schoonmaak, een traplift, een aangepaste fiets), wijkverpleging en zelfs verpleeghuiszorg aan huis. Inschrijving voor een thuisplusflat gaat via de normale kanalen, dus via WoonnetRijnmond.nl

'Liv Inn' in Hilversum

In Hilversum werd een bestaand complex met appartementen omgebouwd tot Liv Inn. De naam is een verwijzing naar het Engelse woord 'Living' en het woord 'Inn' betekent herberg. 

Het hart van Liv Inn wordt gevormd door 300 m2 aan gemeenschappelijke ruimtes waar bewoners tijd kunt doorbrengen. Zoals een riante leefkeuken, een gezellige familiekamer, het artistieke huistheater, een werkplaats, een bruisende Soos en een moestuin plús binnentuin. Daarnaast is er een kapper aanwezig. Allemaal onder één dak. 

Om dit betaalbaar te houden, wordt van bewoners verwacht dat ze actief meedraaien. “Wat kun of wil jij voor de groep bijdragen”, is dan ook de kernvraag. Zo zijn er bewoners die samen het maandelijkse Liv inn Magazine ‘Reuring’ maken. Anderen zijn in de tuin actief of in het zorgteam of in de recent opgerichte bewonersvereniging. Liv inn Hilversum heeft in totaal 150 woningen, variërend van groott,e in verschillende sociale huurprijzen. Grofweg van 560 euro per maand tot zo’n 800 euro per maand, inclusief servicekosten.

Nog even op een rijtje

De betutteling van de oude zorginstellingen zijn niet meer van deze tijd. Nog los van het feit dat die verzorgingshuizen nauwelijks nog bestaan. Maar dit is waar we wél van houden:

  • Een appartement of studio moet betaalbaar zijn. Dat zal veelal een sociale huurwoning zijn, maar het hoeft niet. De Berkenhof bijvoorbeeld krijgt het voor elkaar om als particuliere instelling, toch betaalbaar te blijven met een huurprijs van 1000 a 1200 euro inclusief servicekosten.
  • Je woont zelfstandig maar met zorg als dat nodig is. Je eigen regie houden, het is een gevleugelde uitspraak die méér en méér betekenis heeft gekregen. Je eigen voordeur, je eigen leven. Geen betutteling. Maar wél met zorg onder handbereik als dat nodig is via de indicaties en de wetten die daar voor bedoeld zijn. Zoals huishoudelijke hulp via de Wmo, of medische zorg van de wijkverpleegkundige via de Zvw. En zélfs verpleeghuiszorg aan huis, via de Wlz.
  • Met de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Zo ingewikkeld is dat niet. Een ruimte voor ontmoeting is het allerbelangrijkst, net als een activiteitenteam van vrijwilligers en actieve bewoners. En daarna regelt het zich vanzelf en ontstaat waar behoefte aan is: een koffie-ochtend, een wandelclub, een tuinclub, een culturele avond.
  • Je veilig voelen. Veilig zijn omdat er bewaking is, omdat bewoners elkaar kennen, omdat er naast de eigen voordeur nog een gezamenlijke voordeur is die extra bescherming biedt.

Lees ook: Veilig thuis: bekende trucs van oplichters >>

Auteur