Minister De Jonge van Volksgezondheid wil een verplicht register van zorgmedewerkers die stelen of cliënten mishandelen.
Zo moet worden voorkomen dat iemand na ontslag, bij een andere instelling weer aan de slag gaat.
Dit register is er nu op basis van vrijwilligheid en er doen 36 instellingen mee. Er vallen zo'n 50.000 medewerkers onder. Maar De Jonge wil dat aantal uitbreiden en daarom bekijkt hij hoe het register volgend jaar verplicht kan worden gesteld.
Ieder jaar hebben naar schatting 170.000 ouderen te maken met een of andere vorm van mishandeling: fysiek of het stelen van spullen en/of geld. Daarom wil De Jonge het nu verplicht maken om melding te doen van medewerkers die over de schreef gaan. Volgens de minister moet dat ‘weloverwogen’ en ‘uitvoerbaar’ gebeuren. Hij denkt daarbij aan een ‘zwarte lijst’ of register dat geraadpleegt kan worden wanneer een zorgmedewerker solliciteert.
Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz, is blij dat De Jonge het waarschuwingsregister omarmt. Volgens Joppe krijg je niet zomaar een vermelding in het waarschuwingsregister. Je hoeft niet veroordeeld te zijn, maar er moet wel een officiële melding zijn gemaakt.
Bronnen: AD en NOS