Eigen bijdrage verpleeghuis omlaag

Het kabinet heeft besloten om de eigen bijdrage zorg te verlagen. Dat levert een voordeel op van enkele tientjes tot €150 per maand.

Het kabinet heeft afgelopen onlangs besloten om de eigen bijdrage langdurige zorg te verlagen. Het percentage van het inkomen dat meetelt voor de eigen bijdrage wordt verlaagd van 12,5 naar 10 procent. Door de maatregel gaan 30.000 mensen die nu de lage eigen bijdrage Langdurige Zorg (Wlz) betalen er €30 tot €150 per maand op vooruit. De maatregel gaat op 1 januari 2018.

Vermogen telt minder mee

Doordat het kabinet ook besloten heeft om de belasting  op spaargeld te verlagen helpt dat nog eens extra bij het lager worden van de eigen bijdrage
In het regeerakkoord heeft het huidige kabinet nog meer maatregelen opgenomen die de eigen bijdrage verder moeten verlagen. Zo is het de bedoeling dat niet langer 8 procent van het vermogen bijtelt bij de eigen bijdrage maar vier procent.

Bovendien betalen bewoners van verpleeghuizen nu de eerste zes maanden een hoge eigen bijdraga. Daar lagere eigen bijdrage. Die termijn zou teruggaan vier maanden. Wanneer die maatregelen ingaan is nog niet bekend.