Lenny blogt: Kippen en een robot-zeehond in het verpleeghuis

Getty Images

De Tweede Kamer wil dat het makkelijker wordt voor mensen om hun huisdier mee te nemen naar het verpleeghuis. Maar wat te doen met bewoners die allergisch zijn voor katten en honden? Robotzeehonden en kippen bieden uitkomst, zo blijkt uit onderzoek. 

Toen wij nog een hondje hadden, ging het regelmatig mee naar het verpleeghuis. Als we de huiskamer op de afdeling van mijn moeder binnenstapten met onze kniehoge bastaardhond Bella, was het alsof de zon doorbrak op een bewolkte dag. Bewoners werden wakker, bewogen met Bella mee, aaiden haar en paaiden haar met lekkere hapjes. Vooral de bewoners die vroeger zelf een hond hadden gehad. Ze zeiden lieve, sussende woorden en haalden gehavende herinneringen op aan honden van vroeger. Mijn moeder daarentegen, negeerde de hond volledig. 

Honden tegen eenzaamheid

Volgens de Partij voor de Dieren blijkt uit onderzoek dat het meenemen van huisdieren een positieve invloed heeft op het welbevinden van ouderen. Toch zijn in lang niet alle Nederlandse zorginstellingen huisdieren welkom. Daarom vindt ondertussen ook de Tweede Kamer het noodzakelijk dat de minister in overleg gaat met de brancheorganisatie over de vraag hoe zorginstellingen het meenemen van een huisdier breder mogelijk kunnen maken: "Dat zal hopelijk bijdragen om het gevoel van eenzaamheid bij sommige mensen te verminderen."

Wat te doen, als je allergisch bent?

Ondertussen heb ik een echtgenoot die in de loop der jaren steeds allergischer voor katten en honden is geworden. Voor ons hondje Bella moesten we noodgedwongen een ander baasje zoeken. Geen bezoekjes van Bella meer in het verpleeghuis. Wel struint er tegenwoordig buurtkat rond in het verpleeghuis. Een prachtig beest met een glanzende, kaneelkleurige vacht. Wij kijken daar nu met andere ogen naar, want overal waar poezen zijn, moet mijn man het veld ruimen. Weten ze in het verpleeghuis of er bewoners zijn, die allergisch zijn? Nee, dat weten ze niet. Nooit over nagedacht, ook. 

Robots zijn even goed

Bestaan er alternatieven? Een paar keer per jaar komen er vrijwilligers langs met aaidieren. Honden, konijnen en zelfs een piepklein paardje. Grote pret, maar die is van korte duur. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat robot(zee)honden de eenzaamheid van bewoners met dementie net zo goed verminderen als echte honden. Er is geen verschil. Als er maar geaaid en geknuffeld kan worden. Ook in Nederland is robot-zeehond Paro bezig met een opmars in verpleeghuizen. De witte vacht, grote ogen en zijn levensechte gedrag 'zorgen voor bijzondere momenten tijdens het gebruik', aldus de leverancier.

Samen kippen verzorgen

In Engeland kunnen verpleeghuizen met vooral demente ouderen er zelfs voor kiezen om een 'hen powered home' te worden. Dat wil zeggen dat er kippen komen wonen in het verpleeghuis. En.. ook dát werkt. Dankzij de gezamenlijke zorg voor de kippen krijgen de bewoners onderling een betere verstandhouding. Hun gezondheid verbetert en depressies en eenzaamheid verminderen. Al is het natuurlijk wel jammer dat je ook voor kippen allergisch kunt zijn. Dieren in het verpleeghuis? Vooralsnog komt robot-zeehond Paro als winnaar uit de strijd, lijkt mij.