Moet ik het huis verkopen als ik naar het verpleeghuis ga?

Getty Images

Als je alleen achterblijft en je gaat naar een verpleeghuis, moet je huis dan verkocht worden? En hoe kun je voorkomen dat het geld naar het verpleeghuis gaat?

Vroeger was het inder-daad zo datje aan 'de poort van het tehuis' je vermogen moest inleveren. Dat is niet meer zo, maar opname in het verpleeg-huis is niet gratis: je betaalt  een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is onder meer afhankelijk van het inkomen en het vermogen. Daarbij wordt gekeken naar het vermogen zoals je dat twee jaar geleden opgaf aande Belastingdienst. Dat betekent dat het in principe niet mogelijk is om nog snel even wat vermogen weg te sluizen, voordat iemand naar het verpleeghuis gaat.

Dat mes snijdt aan twee kanten. Wie nu een eigen huis heeft, geeft dat niet op als vermogen in box 3 bij de Belastingdienst. Dat gebeurt pas na de verkoop van het huis. Bij opname in een verpleeghuis telt de waarde van de eventueel verkochte woning dan in eerste instantie dus niet mee, maar pas na twee jaar.

Het korte antwoord op uw vraag is dus: nee, de woning hoeft niet verkocht te worden. Maar er zijn wel andere regels die bepalen wat de opname straks kost. Op www. cak.nl kunt u een proefberekening voor de eigen bijdrage maken.

Auteur