Hoofdpijn na het hardlopen

Getty Images

Sinds 2 jaar loop ik regelmatig hard. Ik heb al een halve marathon gelopen en train nu voor een hele marathon. Maar vaak heb ik last van hoofdpijn na het trainen. Met name na lange duurlopen van 1,5 à 2 uur. Ik drink genoeg tijdens en na. Ook heb ik de laatste tijd zout in mijn sportdrank na de training toegevoegd, maar dat mag ook niet baten. Wat kan ik dan nog doen? Nog meer drinken?

Paul Jansen

Marjon van Oers, bewegingsdeskundige:

Hoewel de soort hoofdpijn die u beschrijft goedaardig kan worden genoemd, kan het zeer lastig zijn. Bij de behandeling moet eerst gekeken worden wat de aanleiding is voor het ontstaan van de hoofdpijnklacht.

Hoofdpijn komt vaak door een tekort aan energie. Deze vorm van hoofdpijn treedt eerder op bij warm en vochtig weer en als de vochtinname onvoldoende is geweest. Ook als iemand onvoldoende (koolhydraten) gegeten heeft, kan deze vorm van hoofdpijn optreden.

Bij een tekort aan energie kan de hoofdpijn minder worden als uw trainingstoestand verbetert en als u voldoende koolhydraten, zout en vocht tot je neemt. Drink voldoende. Niet alleen na, maar ook voor en tijdens het hardlopen.

In het algemeen kan een goede, langzaam opgebouwde training (inclusief de warming-up) de hoofdpijn ook verminderen. Train met een hartslagmeter en controleer of u wel in uw trainingszone loopt en u niet te sterk inspant.

De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door scheefstand van het bekken, waardoor nekwervels vast gaan zitten. Dit is door een manueel therapeut of chiropractor te verhelpen.

Controleer ook of u wel ontspannen genoeg loopt, dus dat u uw schouders niet te veel gespannen houdt. Probeer heel onspannen te lopen door steeds uw schouders in de gaten te houden. Merkt u onderweg dat het toch fout gaat, doe dan wat schouderoefeningen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!