Van uw hoofdpijn af

Oorzaken en tips

Getty Images

De ene hoofdpijn is de andere niet. Dus wat voor uw buurman helpt, heeft bij u misschien geen effect. Lees wat voor hoofdpijn u heeft en ontdek hoe u er mee om kan gaan.

Heeft u migraine? Klik hier voor de zelftest: Heb ik migraine?

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Naar schatting 90 tot 95 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Soms spelen stress of spanningen een rol. Het kan komen door overbelasting van de ogen, roken, kiespijn, kou, hitte, geuren of oorinfecties. Ook een verkeerde houding, een stijve nek, slaaptekort, honger of vochtgebrek kunnen u hoofdpijn geven.

Gevoelig

Bovendien zijn sommige mensen gevoelig voor stoffen die in ons eten worden gestopt, zoals de zoetstof aspartaam, natriumglutamaat (in Chinese gerechten), nitriet (in vlees) of fenylethylamine (in chocolade). Gewone hoofdpijn is niet ernstig en is geen aanwijzing dat u (ernstig) ziek bent. Een goede nachtrust, de nodige ontspanning, een massage, een warm bad of wat frisse lucht helpen de pijn meestal vanzelf de wereld uit.

Verschillende soorten

Artsen maken onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn zit meestal aan beide kanten van uw hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid. Bij inspanning verergert de pijn.

Spanningshoofdpijn kan ontstaan door een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek of kou. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor uw spierbundels verkrampen.

Tips bij spanningshoofdpijn:

  • Probeer de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders
  • Gebruik zo min mogelijk vet en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken
  • Doe yoga- en ontspanningsoefeningen
  • Zorg voor een goede lichaamshouding

Migraine

Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan migraine. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Het gaat om een bonzende pijn aan één kant van uw hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden. Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. De meeste mensen gaan bij een migraineaanval dan ook het liefst op een donker plekje liggen.

De precieze oorzaak van migraine nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in uw hersenen. Ook weten we dat er bepaalde stoffen en factoren zijn die de kans op een migraineaanval verhogen. Stress, menstruatie, weersomslagen en een onregelmatig levensstijl zijn daar voorbeelden van. Ook kunt u zich beter maar niet te buiten gaan aan teveel kaas, chocolade, alcohol of citrusvruchten.

Migraine bestaat meestal uit vier fasen. De eerste fase kan één uur tot twee dagen en gaat soms gepaard met voortekenen als een stijve nek en veranderingen in uw stemming. De tweede fase, de 'aura', duurt ongeveer een uur. U herkent hem aan stoornissen in uw gezichtsveld, een verdoofd gevoel en tintelingen. In de derde fase slaat de hoofdpijn toe. Misselijkheid en overgevoeligheid voor licht kunnen dan optreden. In de laatste fase is de hoofdpijn minder en is er alleen nog sprake van moeheid. Dit kan één uur tot twee dagen duren.

Er bestaan medicijnen tegen migraine, maar te genezen is het niet. Gevaarlijk is het ook overigens ook niet. Lichamelijk gezien houdt u er verder niks aan over, hoewel sommige mensen die er veel last van hebben wel met psychische klachten kunnen kampen. Bij ernstige hoofdpijnklachten is het aan te raden een arts in te schakelen. Deze kan bepalen of er sprake is van migraine of iets anders. Vaak word u dan gevraagd een 'hoofdpijn-dagboekje' bij te houden.

Tips bij migraine:

  • Leef en eet regelmatig.
  • Probeer spanningen te vermijden.
  • Vermijd zoveel mogelijk de stoffen die een migraineaanval kunnen uitlokken.
  • Behandel de migraine met een combinatie van een eenvoudige pijnstiller en een braakremmend middel.
  • Migraine kan ook behandeld worden met bloedvatvernauwende middelen. Deze moeten strikt volgens de voorschriften worden gebruikt worden.
  • Raadpleeg bij regelmatige aanvallen een arts.

Clusterhoofdpijn

Dit is een minder voorkomende vorm van hoofdpijn. Het is een pijn die heel heftig is en aan één kant van uw hoofd zit. Mensen met clusterhoofdpijn krijgen vaak een rood, tranend oog en worden over het algemeen gek van de pijn. Clusterhoofdpijn ontleent zijn naam aan de aanvallen die snel komen, een kwartier tot drie uur duren en vaak in groepen terugkomen die drie tot zestien weken kunnen duren.

Clusterhoofdpijn komt vooral voor bij mensen die veel roken en alcohol drinken. Temperatuurschommelingen spelen mogelijk een rol. Waarschijnlijk heeft ook deze vorm van hoofdpijn te maken met een verwijding van de bloedvaten. Daardoor zou een kort durende druk op bepaalde zenuwen ontstaan, wat een pijngevoel veroorzaakt. Behalve het innemen van specifieke geneesmiddelen, helpt het ook vaak om zuivere zuurstof in te ademen. [PAGEBREAK] Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers, maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als u dit niet door heeft, wordt het probleem uiteraard steeds erger. U gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen.

Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van uw hoofd, waar u bijna iedere dag wel last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid. De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.

Auteur