Kun je plots last krijgen van hooikoorts?

Pollenallergie op latere leeftijd

vrouw snuit neus heeft last van hooikoorts
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kun je op latere leeftijd ineens nog last krijgen van hooikoorts?

Nog nooit in je leven had je last van hooikoorts - maar dit jaar voor het eerst - een loopneus, niezen en jeukende ogen. Kun je plots hooikoorts krijgen op latere leeftijd?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie, een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem. In het geval van hooikoorts reageer je overgevoelig op pollen (stuifmeel van bomen, grassen, planten). Deze zweven rond in de lucht - komen in je neus, ogen, mond, keel of luchtpijp - en hierdoor krijg je hooikoortsklachten. Je slijmvliezen zetten op en maken meer slijm aan. Dit kan zorgen voor klachten als een jeukende of verstopte neus, een loopneus, niezen, jeukende en/of tranende ogen en moeheid. Behoorlijk vervelend, maar ongevaarlijk.

Je immuunsysteem reageert eigenlijk te goed, het valt het eigen lichaam aan bij pollen. Waarom sommige mensen wel hooikoorts krijgen en anderen niet is nog onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat je een grotere kans hebt op het krijgen van een allergie als je ouders ook allergisch zijn. Verder is ook de omgeving waar je woont van invloed. Zo komen allergieën vaker voor in de westerse samenleving en hebben stadsmensen ook vaker een allergie dan mensen die niet in de stad wonen. Mogelijk dat uitlaatgassen een trigger zijn voor het krijgen van een allergie.

Hooikoorts op latere leeftijd?

Maar kun je daar nu ook plotseling op latere leeftijd nog last van krijgen? Het antwoord is kort en eenvoudig: ja, dat kan. Bijvoorbeeld omdat je nog nooit eerder blootgesteld bent aan bepaalde pollen. Ben je in een andere omgeving gaan wonen in een wijk waar heel veel berkenbomen staan of verschillende grassoorten groeien? Ook kan je een allergie opbouwen. Misschien had je al een lichte allergie, maar naarmate je meer blootgesteld wordt aan een stof kun je er heftiger op gaan reageren. Het kan dus, maar waarom dat zo is, is dus niet bekend.  

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

Auteur 
Bron 
  • allesoverallergie.nl
  • Thuisarts