Gehoorschade kunt u voorkomen

Bescherm uw oren tegen gehoorverlies

Getty Images

Steeds meer mensen hebben last van gehoorverlies. Vaak is het binnenoor beschadigd door langdurig of hard geluid. Deze gehoorschade kunt u niet genezen, maar wel voorkomen.

Hoe werken de oren? Simpel gezegd: de oorschelp vangt trillingen in de lucht op. Deze gaan via de gehoorgang naar het trommelvlies en vervolgens naar het slakkenhuis. Trilhaarcellen zetten daar de trillingen om in een signaal naar de hersenen, waar alles wordt omgezet in het geluid dat u waarneemt.

Als geluid te hard doorkomt, raken de trilhaarcellen overbelast. Door voldoende rust herstellen ze weer. Tenzij het harde geluid te lang duurt, want dan krijgen ze geen rust en sterven ze voorgoed af. Als u vaak aan teveel geluid blootstaat, wordt u steeds een beetje dover.

De symptomen

Er zijn verschillende typen gehoorverlies die in verschillende mate worden ervaren en verschillende oorzaken hebben. De symptomen van gehoorverlies zijn echter in principe hetzelfde. Als u denkt dat uw gehoor mogelijk beschadigd is, kunt u het beste beginnen met het beantwoorden van deze vragen:

- Zeggen mensen altijd dat u de televisie of radio te hard hebt staan?
- Komt het vaak voor dat u de deurbel of telefoon niet hoort?
- Heeft u moeite om gesprekken te volgen in drukke of lawaaiige omgevingen?
- Lijken mensen te mompelen en onduidelijk te spreken?
- Spreekt u volgens anderen te luid?
- Vraagt u mensen regelmatig zichzelf te herhalen?
- Zeggen vrienden en familieleden dat u mogelijk een gehoorprobleem hebt?
- Heeft u moeite om de tekst van populaire liedjes op de radio goed te horen?

Als u één van deze vragen positief hebt beantwoord, bestaat de kans dat u aan een vorm van gehoorverlies lijdt. We raden u aan een gehoortest door een gehoorspecialist te ondergaan. 

Muziek luisteren

Het maximale volume van mp3-spelers is gemiddeld 100 decibel, met uitschieters tot wel 130 decibel! Hoort uw omgeving de muziek die u op uw mp3-speler aan heeft staan? Dan staat uw volumeknop duidelijk te ver open. Luister ook niet te lang en te vaak naar muziek via een koptelefoon of oordopjes. Hoe langer en vaker u uw mp3-speler gebruikt, hoe hoger uw risico op een gehoorbeschadiging.

Na een luid concert piepen of suizen uw oren vaak. Het suizen duurt meestal een paar uren of dagen, maar het kan ook langer aanhouden. Een gemiddelde disco of rockconcert produceert 110 decibel: genoeg om al na een kwartier schade aan te richten. Langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 decibel kan al leiden tot hoorschade, maar dat merkt u niet meteen. Wilt u uw gehoor beschermen en toch kunnen genieten van de muziek, dan kunt u het beste kiezen voor oordoppen met filter. Deze vervormen de muziek zo min mogelijk, maar beschermen wel uw gehoor. Vraag bij de aankoop advies aan een audicien, deze kan bekijken welke oordoppen het beste bij uw wensen passen.

Op de motor

Als u op een motor rijdt, krijgen de oren het zwaar te verduren. De uitlaat maakt lawaai, maar vooral de rijwind die langs uw oren stroomt en de turbulentie rond uw helm beschadigt het gehoor. Als u 50 kilometer per uur rijdt, levert de windruis al zo’n 90 decibel op. Bij hogere snelheden kan het lawaai oplopen tot 105 decibel. Dit geluidsniveau is al een paar minuten schadelijk.

Motorhelmen zijn ontworpen om uw hoofd te beschermen bij bijvoorbeeld een val, maar niet om de geluidsoverlast te beperken. Ook een grote ruit die u uit de wind houdt is geen oplossing. Om uw oren goed te beschermen heeft u oordopjes nodig. Er is gehoorbescherming krijgbaar die speciaal bedoeld is voor motorrijders. Deze oordopjes hebben geen uitstekende delen, waardoor u ze comfortabel onder de helm kunt dragen. Sommige oordopjes hebben bovendien speciale filters die de windruis verminderen, maar ervoor zorgen dat u het geluid van het verkeer om u heen nog wel hoort.

Machines of apparaatuur

Bent u aan het verbouwen met machines en gereedschap dat veel decibels produceert? Probeer als eerst de bron aan te pakken, bijvoorbeeld door een oude luidruchtige machine te vervangen door een stillere nieuwe. Wissel uw werk in de herrie regelmatig af met werkzaamheden op een rustigere plek. Is dat allebei onmogelijk, gebruik dan goede gehoorbeschermers.

Als u werkt in een lawaaiige omgeving, gelden er bepaalde arbo-regels. Eerst moet de werkgever de oorzaken aan de bron wegnemen. Als dat volgens het oordeel van de ondernemingsraad niet mogelijk blijkt, moet de tijd waarin u blootstaat aan het geluid korter worden. Levert dat ook geen oplossing op, dan is het inzetten van gehoorbeschermers wettelijk toegestaan.

Bij geluid van 83 decibel mag u maximaal vier uur zonder gehoorbescherming werken, waarbij er geen onacceptabel grote kans op gehoorschade mag bestaan. In de overige vier uur van uw werkdag mag u daarna niet meer bij dit geluidsniveau werken. Staat u bloot aan gemiddeld 85 decibel of meer dan bent u verplicht om gehoorbescherming te gebruiken. Uw werkgever moet zorgen voor gehoorbescherming met een passende demping. Laat ook regelmatig uw gehoor testen.

Bron 
  • Arboportaal
  • Motorwereld
  • Nationale Hoorstichting