Ouderen in gevaar door slechte zintuigen

Getty Images

Bij veel ouderen gaat het zicht en het gehoor langzaam maar zeker achteruit. Door slechter kunnen zien of horen brengen ouderen zichzelf in gevaarlijke situaties.

Veel ouderen hebben geen optimaal zicht of gehoor. Door de achteruitgang van hun zintuigen brengen ze zichzelf regelmatig in gevaarlijke situaties. Van de 9000 deelnemers aan een onderzoek van onder andere de ouderenorganisatie ANBO, blijkt 15 procent van de slechter zienden wel eens in een gevaarlijke situatie te zijn gekomen. Van de slechter horenden is dat zelfs 18 procent.[ITEMADVERTORIAL]

Gevaarlijke situaties door slecht zicht

Ruim 33 procent van de ondervraagden geeft aan dat hun zicht niet optimaal is. Toch laten ze zich niet elke twee jaar onderzoeken. Redenen daarvoor zijn dat het zichtverlies nog te minimaal is (23 procent) of omdat de opticien pas bezocht wordt als het zicht niet meer optimaal is (25 procent). Door het slechte zicht ontstaan gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld ’s nachts in het verkeer of bij het oversteken wanneer je moet inschatten hoe snel het verkeer nadert. Ook hoogteverschillen niet kunnen zien, leidt tot gevaarlijke situaties.

Gevolgen slecht gehoor

Van de onderzochte ouderen zegt 36 procent dat het gehoor niet optimaal is. De helft van hen merkt dat in gesprekken het gesprokene herhaald moet worden. Een ander signaal is dat de televisie of radio steeds harder wordt gezet. Van de slechthorenden zegt 18 procent dat het slechte gehoor hen wel eens in een gevaarlijke situatie heeft gebracht. Ze horen het verkeer niet tijdig aankomen of er ontstaan misverstanden in de communicatie. Dat laatste is vooral gevaarlijk als de instructies van de arts niet of verkeerd gehoord worden. Toch laten de slechthorenden hun gehoor niet regelmatig testen. Vaak omdat men het slechtere gehoor nog niet wil toegeven of het gewoon zelf nog niet beseft.

De ANBO is voorstander van het tenminste iedere twee jaar laten testen van het zicht en gehoor om zo gevaarlijke situaties te voorkomen voor zichzelf en de omgeving.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • Proud to be Senior