'Veel senioren wachten lang met hoortest'

Eén op de vijf senioren ervaart al langer dan drie jaar gehoorproblemen voordat hij of zij een hoortest laat uitvoeren. Dat blijkt uit onderzoek van een hoorwinkel.

De hoorwinkel vroeg 900 bezoekers van hun Gezondheidsdagen naar hun ervaringen. Tijdens deze Gezondheidsdagen kunnen senioren verschillende gezondheidschecks laten uitvoeren zoals het meten van de bloeddruk, BMI of cholesterolgehalte. Bijna driekwart van de mensenn die op deze dag langskomt, komt dan ook voor zowel de hoortest als de andere gezondheidschecks.

Gehoorproblemen

Opvallend is dat een ruime meerderheid van de bezoekers (53 procent) al langere tijd gehoorproblemen ervaart, variërend van bijna één tot al langer dan zes jaar. Toch denkt ruim 80 procent van de senioren die langskomt voor de hoortest dat een hoortoestel aan hen nog niet besteed is. Een tiende hoort zelfs al langer dan zes jaar niet naar behoren. Toch draagt van deze groep nog niet eens de helft een hoortoestel.

Omgeving

"Vaak zijn het de mensen in de omgeving van slechthorenden die aangeven dat het nodig is een hoortest te doen. Dit blijkt ook uit het feit dat bijna 15 procent van de mensen die een Gezondheidsdag bezoekt, is gestimuleerd door familie of vrienden. Een derde van de ouderen heeft al langer dan een jaar last van gehoorverlies, maar lijkt hier zelf niet de ernst van in te zien. Met het organiseren van de Gezondheidsdagen willen we mensen aanmoedigen vrijblijvend hun gehoor te laten testen en hen bewust maken van de noodzaak dit jaarlijks te laten doen", zegt Frans Story, algemeen directeur bij Van Boxtel hoorwinkels.