Hond in hete auto: ruitje inslaan?

Getty Images

Elke zomer is het weer raak: omstanders die zich genoodzaakt voelen een autoraampje in te slaan omdat er een oververhitte hond in de auto zit. Dat de hond oververhit is geraakt, is niet zo vreemd. In de zon wordt elke stilstaande auto binnen de kortste keren een dodelijke oven op vier wielen.

Eerst even een paar misverstanden de wereld uithelpen: nee, de auto blijft niet koel als u de airco inschakelt voor u de auto verlaat. De airco werkt namelijk alleen als de motor draait. En ja, de binnentemperatuur van een auto loopt ook in de schaduw heel snel op. En nee, het raam op een kiertje laten staan is dus niet voldoende.

Het verschil tussen mens en hond

Veel misverstanden ontstaan omdat mensen er niet bij stilstaan dat een hond het veel sneller warm krijgt dan wij mensen. Dat heeft te maken met het feit dat een hond zijn lichaamswarmte alleen via zijn voetkussentjes en zijn tong kwijt kan. Mensen raken hun warmte via de huid kwijt, maar de hondenhuid is dik behaard en dus niet geschikt voor het afvoeren van warmte.

Coma en overlijden

De normale lichaamstemperatuur van een hond schommelt tussen de 38 en de 39 graden. Wanneer zijn lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden, wordt zijn bloed al stroperig. Het bloed kan dan niet meer goed worden rondgepompt. Gevolg: de hond raakt in een coma en overlijdt.

Oven

Een stilstaande auto is op warme dagen een oventje op vier wielen. En dat oventje warmt angstwekkend snel op:

  • Is het buiten 21 graden, dan is het in de auto na 10 minuten al 31 graden. Na 30 minuten is het 40 graden
  • Is het buiten 27 graden, dan is het in de auto na 10 minuten al 37 graden. Na 30 minuten is het 45 graden.
  • Is het buiten 32 graden, dan is het in de auto na 10 minuten al 43 graden. Na 30 minuten is het 51 graden.
  • Is het buiten 35 graden, dan is het in de auto na 10 minuten 45 graden. Na 30 minuten is het 54 graden.

[ITEMADVERTORIAL]

Ruitje inslaan?

Een oververhitte hond is makkelijk te herkennen: hij hijgt heel hard, kwijlt, gaat braken en ziet er uitgeput uit. Zo’n hond heeft zo snel mogelijk verkoeling en water nodig. Ziet u zo’n hond, dan is directe actie nodig. Kijk of u de eigenaar van de auto ziet, en waarschuw politie en dierenambulance als u de eigenaar niet snel genoeg vindt. Is het een zaak van leven of dood, sla dan zo snel mogelijk een ruitje in en haal de hond uit de auto.

Koel de hond geleidelijk

De hond moet zo snel mogelijk worden gekoeld, maar doe dat wel geleidelijk. Een emmer koud water over de hond heen gooien is géén goed idee! Leg de hond op een schaduwrijke plek, liefst op koele tegels of in koel gras. Maak zo mogelijk handdoek(en) nat en koel daarmee vooral de voetzolen, buik, oksels, liezen en de nek, hals en oren van de hond. Drenk de doek(en) steeds opnieuw in koud water. Laat de hond kleine slokjes water (géén ijskoud water!) drinken en bel een dierenarts als de dierenambulance niet snel genoeg komt.

Strafbaarheid en aansprakelijkheid

Volgens de wet is iedereen verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Degene die dat niet doet, is strafbaar. Degene die de hond in de auto heeft achtergelaten, is ook strafbaar. Als het gaat om een zaak van leven of dood van een hond in een auto, dan kan het inslaan van een autoruit worden aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handel je in het belang van de eigenaar van de hond en auto. Jouw handelen voorkomt tenslotte meer 'schade' aan een eigendom van de eigenaar, namelijk de hond. Eventuele bijkomende schade door dit handelen (zoals de ruit) komt dan voor rekening van de eigenaar.

Bron: HelloLaw

Auteur