Het gebeurt echt: zo voorkom je dat je hond wordt ontvoerd

Getty Images

Hondenbezitters opgelet: er liggen hondendieven op de loer. De politie krijgt de laatste tijd meerdere signalen over gestolen honden. Hoe kun je je hond hiertegen beschermen?

Dognapping 

Ook op sociale media gingen afgelopen maanden berichten rond over ontvoerde honden. Zo werd hond Tycho tijdens het uitlaten van zijn baasje weggehaald en later dood teruggevonden in een natuurgebied in Oss. Ook hond Max werd afgelopen zomer gestolen op het strand. Hij is later levend teruggevonden in Duitsland. Andere slachtoffers zijn onder meer honden die vastgebonden zaten bij winkels of die uit hun eigen tuin waren meegenomen. Criminelen maken bij het ontvoeren soms ook gebruik van busjes. Dit stelen van honden wordt ook wel ‘dognapping’ genoemd.

Achterliggende redenen

Karen Soeters, van House of Animals, geeft in een artikel van het RTL Nieuws verschillende verklaringen voor dognapping. Zo is er de toenemende vraag naar rashonden. Die zijn erg prijzig en populair en leveren veel op. Een Pomeriaan puppy kost bijvoorbeeld al snel 3000 euro en ook voor een Labradorpup tel je gemiddeld 1200 euro neer. Criminelen pikken soms ook honden om mee te fokken en de pups voor veel geld te verkopen. Verder vormen volgens Soeters onenigheden en ruzie tussen mensen vaak een reden voor hondendiefstal.

Hoe voorkom je dat je hond gestolen wordt?

Een woordvoerder van de Hondenbescherming geeft hondenbaasjes in een artikel van het Algemeen Dagblad verschillende tips tegen dognapping:
•    Laat je hond altijd registreren met een chip. Als de chip van een gevonden hond wordt gescand, zie je automatisch jouw adres en telefoonnummer.
•    Laat honden nooit zonder toezicht achter bij winkels of in de tuin.
•    Verlies ook tijdens wandelingen je viervoeter niet uit het oog
•    Neem iemand mee als je een gaat wandelen in een gebied met weinig mensen.
•    Blijf alert op verdachte situaties.

Wat als je hond is ontvoerd?

Als je hond toch is meegenomen, is het belangrijk om foto’s van het autokenteken te maken of van de mensen die er met jouw hond vandoor zijn gegaan, zegt Soeters. Doe aangifte en verspreid ook meteen foto’s van je hond op sociale media. Wellicht wordt jouw hond dan een keer door iemand gespot. De politie roept hondenbezitters op om bij verdachte situaties meteen melding te maken via 112, zodat er snel actie kan worden ondernomen.

 

Auteur