Waarom kost... de ene kat €0 en de andere €1000?

Getty Images

Ze hebben allebei vier poten en een staart. Toch mag je de ene kat gratis ophalen en kost de andere wel €1000. Hoe komt dat?

Buurkat

Maar al te vaak zitten mensen ineens met een nest kittens omdat poes in een onbewaakt moment op avontuur is gegaan. Ze bellen kennissen of ze een babypoesje willen hebben, hangen een briefje op in de supermarkt dat er katjes geboren zijn, of bieden ze aan op websites als Marktplaats. Het aanbod is groot: Onze Star is vandaag mama geworden van 6 kittens! Vaak gratis af te halen. Nadeel: je weet als nieuw baasje niet precies wat je in huis haalt.

buurkat


Asielkat

In het dierenasiel wachten duizenden dieren op een nieuw thuis. Ik ben Jossy, wie wil mij leren knuffelen? Gompie kijkt wel boos, maar is heel lief. Harley, eigenzinnige kater, zoekt rustig thuis. Zo prijzen de honderden asiels in Nederland hun katten aan. Ze kosten gemiddeld €60. De koper krijgt een ‘handleiding’ mee, bijvoorbeeld: Is ongeveer 10 jaar, kan bij kinderen, wordt graag aangehaald, kan bij honden. Poezen uit het asiel zijn medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Zo weet je met een asielkat al een beetje wat voor vlees je in de kuip hebt.

asielkat


Raskat

Wie een raskat koopt, koopt als het ware zekerheid, zegt Tamara de Brauwer, eigenares van www.kittentekoop.nl. “Aan de hand van ras en kleur weet je hoe ze eruit gaan zien en wat voor karakter ze ontwikkelen.” Daar hangt een prijskaartje aan – een raskat kan wel tot €1000 kosten. Waarom zoveel? Een kat kan toch vier keer per jaar jonkies krijgen? De Brauwer schrikt van die suggestie. “Een raspoes mag in twee jaar drie nesten krijgen van gemiddeld vier kittens. Daarvoor moet de fokker met z’n poes naar een gecertificeerde raskater, want kunstmatige inseminatie werkt niet bij katten. En dan zijn er de kosten van inentingen, stamboom, voer, controle en dekbewijs. Een nest kost een fokker meer dan €600. Dus van katten fokken word je niet rijk.”
Britsekorthaar
De meest gewilde raskat op dit moment is de Britse korthaar, die ten minste €450 kost. Hij heeft zijn populariteit deels te danken aan een tv-reclame voor kattenvoer. De siamees (zo’n €400) is naar de achtergrond verdwenen. De Brauwer: “Siamezen hebben overdag veel aandacht nodig, dat past niet in een tijd dat veel ouders in een gezin allebei werken.” Er bestaat dus blijkbaar zoiets als ‘huisdiermode’. En ja: ook dat bepaalt de prijs die u betaalt.

Auteur