Reken af met honden- en kattenhaar

Getty Images

Stapel zijn we op onze huisdieren. Maar die haren… zeker in het voor- en najaar laten onze viervoetige vrienden er heel wat door het huis dwarrelen. Bank, vloer, kleding – gek word je ervan. Gelukkig zijn er wel wat trucjes om de overlast tot een minimum te beperken.

In het voorjaar en in het najaar krijgen veel dieren te maken met de rui. In het voorjaar maakt de wintervacht plaats voor de zomervacht, en in het najaar gebeurt precies het omgekeerde. Omdat de meeste huisdieren niet meer buiten leven, is er eigenlijk geen duidelijke rui meer: onze schatten verharen het hele jaar door. En dat is best wel eens vervelend.

Honden- en kattenhaar in je kleding

  • Schud je kleding altijd even uit voor je het in de wasmachine gooit. Doe dat nog een keer als je het daarna ophangt of in de droger stopt. 
  • Droog je kleding in de wasdroger, stop er dan een drogerbal bij. Daardoor wordt je kleding minder statisch en trekt het dus ook minder haren aan. 
  • Last van haren op je droge kleding? Doe de kledingstukken dan in de droger en zet deze op het koude (!) luchtprogramma. Na zo’n 10 minuten is je kleding schoon en vind je de haren van de kat of hond terug in het filter van droger. 
  • Kan het kledingstuk niet in de droger? Pak dan een plakroller of een breed stuk plakband (bijvoorbeeld tape waarmee je ook pakketjes dichtplakt) en ga daar voorzichtig mee over het kledingstuk. 
  • Maak het filter en de rubberen deurring van de wasmachine en droger regelmatig schoon.

Haren in huis

  • Stofzuigen is nog altijd de beste remedie tegen een overvloed aan honden- of kattenharen in huis. Zorg ervoor dat je de filters van je stofzuiger regelmatig vernieuwt, zeker als je meerdere verharende dieren in huis hebt. 
  • Stofzuig de mand van je viervoeter minimaal één keer per week.
  • Heb je een stofzakloze stofzuiger, leeg dan de opvangbak regelmatig. Heb je een stofzuiger met stofzuigerzak, vervang de stofzuigerzak dan tijdig door een nieuwe.
  • Heb je gladde vloeren, dan kun je ook een swiffer vloerwisser gebruiken om de haren van hond en kat te verwijderen. 
  • Haren op de bank verwijder je snel en eenvoudig met een plakroller of kledingborstel.

Zorg voor de vacht

Regelmatig borstelen houdt de vacht en ook de huid van je dieren gezond. Overdrijf het echter niet, en houd rekening met de vacht van je dier. Op de website van het LICG vind je deskundige informatie over de verzorging van de vacht van honden en die van katten.

Bronnen: 
LICG
Bosch

Auteur