Alle kranen weer als nieuw: zo doe je dat

Getty Images

Stap een willekeurige sanitair- of keukenzaak binnen en al gauw valt op: de kraan van nu heeft kleur. Zwart, wit, koper, messing, mat, glanzend; het kan allemaal. Maar hoe zorg je ervoor dat al dat moois ook echt mooi blijft?

Jarenlang was een kraan simpelweg gemaakt van glanzend chroom. Wilde je iets bijzonders, dan moest je het zoeken in het design, niet in het materiaal. Dat werd al anders toen de eerste kranen van roestvrijstaal op de markt verschenen. Inmiddels is er voor elke woonstijl wel een mooie bijpassende kraan te vinden. 

Dagelijks drogen

Als je een kraan niet een beetje schoonhoudt, krijg je vroeg of laat te maken met kalkaanslag. Gelukkig hoeft dat niet. Als je jezelf eraan went om de kranen elke dag even af te nemen met een zachte doek, blijven je kranen veel langer mooi. Doe dat ook in de badkamer: simpelweg de kraan en de douchekop even afdrogen na het douchen. Het scheelt je veel ‘groot’ schoonmaakwerk omdat kalkaanslag en ander vuil minder kans krijgt. 

Schoonmaken – maar niet zo!

Wat voor kraan je ook hebt, ga hem nooit te lijf met krachtige en irriterende schoonmaakmiddelen. Dus geen chloorbleekmiddelen, geen ingrediënten als azijn-, methaan- of zoutzuur, geen schuurmiddelen en ook geen microvezeldoekjes of schuursponsjes. Dit soort producten tast namelijk het materiaal van de kraan onherroepelijk aan. In het begin is de schade vaak nog onzichtbaar, maar op den duur wordt het steeds moeilijker om de kranen weer echt mooi te krijgen. Daarnaast tasten agressieve schoonmaakmiddelen ook het binnenwerk van de kraan aan.

Kalkaanslag

Heb je toch kalkaanslag, verwijder dat dan met een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur. Citroenzuur is mild maar zeer effectief tegen kalkaanslag, zeepresten en watervlekken en het doodt bacteriën en schimmels. Je koopt citroenzuur in poedervorm. Op de verpakking lees je de mengverhouding voor verschillende toepassingen. Schoonmaken en ontkalken met citroenzuur is veel beter voor het milieu én veel beter voor je portemonnee. Online koop je een kilo citroenzuur voor nog geen 10 euro. 

Houd het zacht

De betere sanitairwinkel verkoopt milde reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het schoonmaken van de meeste kranen. Ook groene zeep – te koop in de supermarkt – is geschikt voor het schoonmaken van bijna alle kranen. Breng reinigingsmiddelen niet rechtstreeks aan op de kraan, maar maak een sopje en maak schoon met een zachte doek, een zeem of een zachte spons. Zorg ervoor dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft: goed naspoelen dus. Daarna even opwrijven met een zachte droge doek. 

Bijzonder: kranen van messing, koper of nikkel patina

Een kraan van messing, koper of nikkel patina maak je schoon met een zachte doek en warm water – zónder schoonmaakmiddelen. Voor deze kranen is het namelijk de bedoeling dat ze in de loop van de tijd hun eigen unieke karakter krijgen. Dat karakter ontstaat doordat het materiaal van tevoren geen beschermlaag heeft gekregen. Daardoor krijgen vocht en oxidatie vrij spel, met als gevolg dat de kraan zijn unieke uiterlijk krijgt. Door de kraan na elk gebruik te drogen, voorkom je kalkvlekken en kalkaanslag. Zilver- of koperpoets zorgt voor extra bescherming – gebruik dat echter niet vaker dan één keer per jaar. Wrijf altijd met de borsteling van de kraan mee, anders ontstaan er vlekken.  

Bronnen: Hansgrohe, Quooker, Hotbath

Auteur