Feiten en fabels over je wasmachine

Alles wat je móet weten over de wasmachine

Getty Images

Wat is beter voor de wasmachine: vloeibaar wasmiddel, poeder, of pods / tabletten? Welk programma is het beste voor het milieu? PlusOnline onderscheidt de feiten van de fabels over je wasmachine in dit verhelderende artikel!

De wasmachine geeft niet altijd de juiste wastijd aan

FEIT.
Je wasmachine geeft aan nog één uur te moeten draaien, maar na anderhalf uur is hij nog niet klaar... hoe kan dat? In je wasmachine zitten een boel sensoren. Sommige sensoren meten hoeveel zeepresten er nog in het water zitten, wanneer de was klaar is. Zit er veel zeep in, dan spoelt hij nog een keer. Want als er teveel zeepsop in de was blijft zitten, gaat het stinken.

Het kan daardoor voorkomen dat je wasmachine dus langer draait dan hij beloofd had.

Wasverzachters zijn onmisbaar voor een schone was

FABEL.
Wasverzachters maken je handdoeken en kledingstukken zachter en zorgen voor een aangename geur. Echter... ze zijn ook erg schadelijk voor het milieu en de stof wordt er absoluut niet beter van. Je wasmachine laat de wasverzachter vrij tijdens de laatste spoeling van de wasbeurt, wat ervoor zorgt dat de vezels bedekt blijven met wasverzachter. Hierdoor wordt het textiel op den duur minder absorberend. Wanneer de wasverzachter op je kleding blijft zitten, kan dat ook allergische reacties veroorzaken doordat de stof niet kan ademen. Wees dus zuinig met wasverzachter! Gebruik liever wat minder dan wat meer.

Hoe hoger het toerental, hoe schoner de was

FABEL.
Wasmachines hebben doorgaans een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren. Hangt af van de fabrikant. Dit hoge toerental gebruik je slechts voor katoenwas, gevoeligere stoffen worden beter met lager toerental gecentrifugeerd. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Maar.... schoner wordt hij er niet van. Wassen met een hoger toerental geeft geen beter resultaat, maar is wel belastender voor je kleding en verkort de levensduur van je wasmachine. Als je de tijd hebt, laat de was dan liever wat langer drogen. Max 1200 toeren is vaak al genoeg om je was goed droog te krijgen. Op het energielabel kun je de centrifuge-efficiëntieklasse van wasmachine vergelijken: G is het minst droog, A het droogst.

Centrifugeren maakt wassen duurder. Kortere programma's sparen energie

FABEL
Het is precies andersom. Over het algemeen geldt dat een programma dat langer duurt MINDER energie verbruikt dan een kort programma. Niet het draaien van de trommel, maar het opwarmen van het water kost de meeste stroom. Een energiezuinig programma wast op lagere temperatuur en dat scheelt energie. Door de lage temperatuur moet de machine wel langer draaien voor hetzelfde resultaat maar dit kost niet meer geld.

Extra spoelen is beter bij een gevoelige huid

FEIT.
Gebruik de opties extra spoelen of extra water als je last hebt van een gevoelige huid. Houd je altijd aan het doseeradvies. Kies liever een wasmiddel zonder parfum.

Je wast schoner met een volle trommel

FEIT.
Bij een katoenprogramma vul je de trommel tot er ongeveer één vuisthoogte aan ruimte overblijft. Draai je een syntetische was of handwas, vul de trommel dan tot ongeveer tot 50% of 66%.

Waspoeder wast schoner dan vloeibaar wasmiddel

FEIT.

 

Waspods
Getty Images

Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat poeders (met name voor de witte was) over het algemeen beter schoon wassen. Nadeel: poeders zijn minder goed uitwasbaar, wat natuurlijk vervelend is bij donker en gekleurd wasgoed. Daarom kun je beter een extra spoelbeurt instellen bij gebruik van waspoeder. Dat kost natuurlijk wel meer water en stroom.

Vloeibare wasmiddelen hebben als voordeel dat er niets achterblijft in het doseerlaatje. Bovendien lossen ze veel sneller op en zijn ze makkelijker te doseren. Vloeibare tabletten zijn ook een optie, dat doseert helemaal makkelijk. Je legt deze tabletten in zijn geheel in de wasmachine. Bewaar ze wel droog, want het folie lost op in water. Ze werken even goed als vloeibaar wasmiddel uit de fles.

Wasdoekjes zijn voorzien van wasmiddel. Eén doekje zou genoeg zijn voor een hele was. Zo'n doekje kan ook gebruikt worden als vlekverwijderaar door ermee over de vlek te wrijven, of als toevoeging aan een gewoon wasmiddel.Wasverzachter grbeuiken is dan niet nodig. De wasdoekjes blijken echter niet extreem voordelig of heel goed te wassen.

Wasballen zorgen ervoor dat vlekken makkelijker uitwasbaar zijn

FABEL.
Wasballen zijn kunstof ballen waarin meestal een soort mineraal bolletjes zitten. Die bolletjes moeten na verloop van tijd vervangen worden. Fabrikanten claimen dat de bolletjes het water zachter maken waardoor vlekken makkelijker uit te wassen zijn. De Consumentenbond meldt echter dat wasballen eigenijk geen meetbaar effect hebben. Lekker in de schappen laten liggen!

Wasnoten pakken vlekken pas echt goed aan.

FABEL.
Wasnoten komen van een speciale boom. De schil van de noot bevat saponine, een natuurlijke stof die de oppervlaktespanning van water verlaagt. Daardoor kan water beter de stof binnendringen, wat je was dan weer beter schoon zou maken - dat is de bewering. De schillen gaan in een katoenen zak en die stop je bij het wasgoed.

Helaas: ook hierbij meldt de Consumentenbond dat het resultaat niet beter dan alleen wassen met water. Onderzoek van de Duitse Consumentenbond wees zelfs uit dat de vlekverwijdering van wasnoten matig is en dat de kleding al na enkele keren grauwer wordt. Het is niet beter afbreekbaar dan gewoon wasmiddel en je bent relatief duur uit. Wasnoten zijn te koop via internet en in sommige natuurwinkels.

Je moet altijd eens in de week op 65°C of 90°C wassen

DAT HANGT ERVAN AF...
Wassen op 90 graden werd vroeger ook wel de kookwas genoemd. Luiers werden bijvoorbeeld altijd op deze hoge temperatuur gewassen. Tegenwoordig is het niet meer nodig om dit iedere wasbeurt te doen door de moderne wasmiddelen, en kost het wassen op 90 graden alleen maar heel veel energie. Nu zorgen de actieve stoffen in het wasmiddel (enzymen) namelijk dat je ook bij lagere temperaturen, zoals 30°C of zelfs koud, goed kunt wassen. Dat is goed voor je energiefactuur: wassen op lage temperatuur is een stuk goedkoper.

Bij kleren is het dus niet zo nodig. Maar alles wat je gebruikt in de keuken, badkamer of in de slaapkamer kan je het beste wél regelmatig wassen op 60 graden. Schimmels, mijten en bacteriën worden namelijk gedood bij een temperatuur boven de 60 graden. Ben je allergisch voor huisstofmijt, zorg er dan voor dat je het beddengoed zeker één keer om de 4 à 6 weken wast op 60 graden. Was de lichte en donkere was wel apart, want je loopt het risico dat kleuren kunnen afgeven.

Wasmachines moet je regelmatig reinigen

FEIT.
Bij veelvuldig gebruik van de wasmachine dien je hem minstens een keer per maand goed te reinigen. Gebruik voor het wasmachine reinigen een kopje natuurazijn en doe dat in de wasmiddellade. Laat de wasmachine vervolgens (zonder iets erin) draaien op minstens 60°C. Om te voorkomen dat schimmels achterblijven is het ook belangrijk om altijd de deur of klep van de wasmachine open te laten na een wasbeurt zodat de warme, vochtige lucht kan ontsnappen. De vochtigheid en warmte die anders achterblijven zijn namelijk ideaal voor schimmels om zich te vermenigvuldigen. Een andere bruikbare tip is regelmatig de rubberen rand en wasmiddellade te reinigen met een doek.

 

Wasmachine
Getty Images

Wasluis kan je wasmachine infecteren

FEIT.
Hoe komt die wasluis in je wasmachine? Er zijn twee belangrijke oorzaken: wassen bij lage temperaturen en teveel wasmiddel gebruiken. De afgelopen jaren zijn we op steeds lagere temperaturen gaan wassen. Echte kookwasjes zoals die vroeger werden gedraaid, worden zoals gezegd misschien nog eens per maand gedraaid. Dat is lekker voordelig én goed voor het milieu, maar... het creëert ook een klimaat waarin de wasluis goed gedijt. Bovendien zijn we grotere hoeveelheden wasmiddel gaan gebruiken. En dat verergert het probleem. Veel wasmiddelen bevatten namelijk silicaat-klei, de voedingsbron voor de wasluis.

De simpelste manier: laat ook hiervoor de wasmachine leeg draaien met het programma voor kookwas of kies de hoogst mogelijke temperatuur. Bijvoorbeeld 90 graden. Zo kun je de luis ‘uitkoken’: bij zulke hoge temperaturen overleven ze niet. Je kunt ook wat soda of schoonmaakazijn (nooit allebei tegelijk!) toevoegen. Wat je in elk geval niet moet doen, is de volgende keer gewoon een extra schepje wasmiddel toevoegen. Daarmee maak je het probleem alleen maar erger!

Om je wasmachine in bedrijf te houden, is anti-kalkmiddelen gebruiken noodzakelijk

FABEL
Je hebt antikalkmiddelen zoals Calgon eigenlijk niet nodig als je maandelijks een kookwasje draait.. Gebruik je een antikalkmiddel? Houd dan de dosering aan voor zacht water. Een antikalkmiddel is overigens behoorlijk duur. Calgon raadt hun antikalkmiddel aan bij een hardheid van 8°dH of hoger, en bij elke wasbeurt. De kosten hiervan kunnen bij wekelijks 4x wassen oplopen tot wel €850 over de levensduur van je wasmachine.

Een verwarmingselement vervangen én het hogere energiegebruik vanwege kalkaanslag in de machine kost een stuk minder. Zelfs met een nieuwe machine ben je goedkoper uit. Gebruik een antikalkmiddel dus smet mate en alleen maar bij een wasbeurt op 60°C of hoger. Kies voor een goedkoop antikalkmiddel.

's Nachts wassen is goedkoper

DAT HANGT ERVAN AF...
Het antwoord verschilt per huishouden: het ligt er namelijk aan of je gebruik maakt van dagstroom en nachtstroom (‘dubbel tarief’), of dat je hebt gekozen voor ‘enkeltarief’. Bij het enkeltarief betaal je elk uur van de dag hetzelfde tarief voor je stroomverbruik.

Weet je niet zeker of jij ook dagstroom en nachtstroom hebt? Neem dab even een kijkje in je meterkast!.Als jouw elektriciteitsmeter 2 vensters heeft waarin je het verbruik in getallen ziet staan (een dubbele meter), dan gebruik je dus dagstroom en nachtstroom. Zie je maar één meter? Dan maak je gebruik van enkeltarief. Weet je het niet zeker, dan kun je het ook even navragen bij je energieleverancier.

Zo heet was je met...

Witwasmiddel: witte was en eventueel kleurechte was met moeilijke vlekken.
Je gebruikt witwasmiddel het best in combinatie met een programma op 60°C of hoger, maar je kunt het ook gebruiken op 40°C.

Bontwasmiddel: gekleurde was.
Je gebruikt een bontwasmiddel bij een programma van 30°C of 40°C.

Fijnwasmiddel: kwetsbare synthetische stoffen, soms ook zijde en wol. En wolwasmiddel: ook wol of zijde.
Veel wasmachines hebben een speciaal programma voor fijne was en wolwas. Heeft je wasmachine dat niet? Was dan op een lager temperatuur en een lage centrifuge snelheid.

Bron: Consumentenbond

Auteur