Zo laat je de kookplaat weer glanzen

Getty Images

Koken op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat verlost je van een hoop poetswerk. Geen gaspitten en pannenrekjes meer, maar één groot glad oppervlak zonder randjes – makkelijker kan haast niet. Toch kan de kookplaat behoorlijk vies worden. Hoe krijg je hem dan weer echt mooi?

Het oppervlak van een kookplaat is gemaakt van een speciaal soort gehard glaskeramiek dat is bestand tegen hoge temperaturen. Op het gladde oppervlak kunnen vuil en vettigheid zich nauwelijks hechten. Het nadeel van dat glanzende oppervlak is natuurlijk dat je er alles op ziet.

Voorkom krassen en beschadigingen

De meest belangrijke tip is om géén schuurmiddel, schuursponsjes of ovenspray te gebruiken. Deze middelen mogen dan wel een schoon resultaat opleveren, maar ze veroorzaken ook minuscule krasjes. En na verloop van tijd ga je die zien, zeker op zo’n glad oppervlak als je kookplaat. Nooit doen dus. Ook niet doen: soda of schoonmaakmiddelen op basis van citroen. Deze middelen kunnen de kookplaat dof maken en onherstelbaar beschadigen.

Dagelijks onderhoud

Wacht tot de kookplaat is afgekoeld en neem deze dan eerst af met wat keukenpapier. Hiermee verwijder je de ergste vetvlekken en mogelijke etensrestjes. Maak daarna een warm sopje, maar let wel op: gebruik hiervoor slechts een heel klein beetje afwasmiddel. Te veel zeep laat namelijk een waas achter op je kookplaat. Neem nu een schone doek, maak die nat in het sopje en neem daarmee de kookplaat goed af. Om de kookplaat te drogen, kun je een droge microvezeldoek gebruiken, maar een schone theedoek doet het ook prima.

Eerste hulp bij overkoken

Is er iets overgekookt? Verwijder dat dan zo snel mogelijk – liefst als de kookplaat nog een beetje warm is. Lukt het niet om alles te verwijderen, week dan de rest van het vuil los met een vochtig doekje. Gebruik zo nodig een kookplaatschraper – maar doe dat wel voorzichtig! Verder zijn er in de supermarkt speciale kookplaatreinigers te koop. Dit soort middelen is speciaal ontwikkeld voor het grondig schoonmaken van kookplaten. Gebruik je zo’n middel, zorg er dan wel voor dat je de kookplaat daarna zorgvuldig droogt met een schone doek. Achtergebleven kookplaatreiniger kan namelijk reageren als de kookplaat heet wordt.

Extra bescherming voor je kookplaat

Tegenwoordig zijn er speciale matten te koop die je kookplaat extra beschermen. Er zijn verschillende varianten. De grote matten beschermen de kookplaat als je niet kookt. Met zo’n mat kun je de kookplaat gebruiken als werkoppervlak, zonder risico op beschadiging. Als je gaat koken, rol je de mat op en leg je hem even in de lade. De grote kookplaatbeschermers zijn er in zowel effen als decoratieve varianten.

Voor de inductiekookplaat zijn er ook nog de ronde matjes die je onder je pannen legt tijdens het koken. Door de anti-slipwerking van de inductiematjes gaan de pannen niet schuiven als je erin roert. Zo verklein je het risico van krassen op je inductiekookplaat. Let op: vanwege de werking van de keramische kookplaat, waarbij de plaat zelf heet wordt – zijn deze matjes niet geschikt voor keramisch koken.

Bronnen: Oma weet raad, Coolblue, 24Kitchen, Thuiswijzer

Auteur 
  • Mariska Tjoelker