Zo maak je de bank grondig schoon

Bank schoonmaak
Getty Images

De bank is een over het algemeen veelgebruikt meubelstuk, en kan in loop van tijd wel een opfrisbeurt gebruiken. Op deze manieren maak je de bank weer grondig schoon.

Onderhoudsetiket

Controleer voordat je begint met schoonmaken of er een onderhoudsetiket onder de bekleding van de bank zit. Dit etiket laat zien op wat voor manier je de bank mag schoonmaken. Op dit etiket staat dan een letter ‘W’, ‘W/S’, ‘S’ of X. Controleer per schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken op wat voor basis het is, en of het geschikt is voor je bank.

W= Gebruik een schoonmaakmiddel op waterbasis, zoals de meeste allesreinigers (lees achterkant product) en afwasmiddel.
W/S= Er kan gebruik worden gemaakt van een schoonmaakmiddel op waterbasis, of een chemisch reinigingsmiddel.
S= Gebruik geen water, maar een speciale reiniger op basis van oplosmiddelen. Deze reinigers zorgen ervoor dat vlekken of plekjes oplossen. Schoonmaak Ammonia is hier een voorbeeld van.
X= Alleen stofzuigen.

Geen etiket?

Zit er geen onderhoudsetiket onder de bekleding? Dan is het slim om het schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken op een onopvallende plek in een kleine hoeveelheid te testen. Pas als de stof droog is weet je of het veilig is om het schoonmaakmiddel in kwestie te gebruiken.

Een stoffen of microvezelbank reinigen

  1.  Om huisstofmijt te voorkomen kun je de bank stomen met een handstoomreiniger of een stoomstrijkijzer. Ga vlot over de hele bank heen, zodat je geen brandplekken maakt. 
  2. In de meeste gevallen zit er bij je stofzuiger een kop die geschikt is om bekleding mee aan te pakken. Sluit deze aan op de stofzuiger en ga hiermee over de gehele bank. Ook kun je hiermee heel goed de naden, kussens en ‘verborgen plekken’ meepakken.
  3. Voor een stoffen bekleding kun je een mengsel gebruiken van: 3/4e glas water, 1/4e glas azijn en een eetlepel afwasmiddel. Voor een bekleding van microvezel kun je een mengsel gebruiken van: een half glas warm water, een half glas azijn en een halve eetlepel afwasmiddel.
  4. Breng het mengsel met een doek aan op de vlek. Zodra de vlek verwijderd is pak je een andere vochtige doek om het uit te spoelen. Dep het hierna droog met een droge doek. 
  5. Om de laatste bacteriën op je bank te doden kun je gebruik maken van een ontsmettingsspray. Ook hierbij is het slim om even een kleine hoeveelheid op een onopvallend plekje te testen.

Een leren bank reinigen

  1.  Ga met een microvezeldoek over het leer heen. Zo kun je eenvoudig vuil verwijderen.
  2.  In de meeste gevallen zit er bij je stofzuiger een kop die geschikt is om bekleding mee aan te pakken. Sluit deze aan op de stofzuiger en ga hiermee over de gehele bank. Ook kun je hiermee heel goed de naden, kussens en ‘verborgen plekken’ meepakken.
  3. Ga met een vochtige doek met een klein beetje groene zeep erop, over de bank heen. Zodra je daarmee klaar bent ga je met een vochtige doek over de bank heen. Daarna droog je het leer met een droge doek. Ook kun je een speciaal onderhoudsmiddel aanschaffen voor een lederen bank. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing die bij het onderhoudsmiddel zit. 
  4. Je kan hierna nog een beschermingsmiddel voor leer gebruiken zodat de bank er weer iets langer tegenaan kan. Deze kun je vaak in de supermarkt bij de schoonmaakspullen vinden.

Vervelende geuren verwijderen

Om nare geuren uit je bank te krijgen kun je over iedere bank zuiveringszout (ook wel ‘baking soda’ genoemd) strooien. Laat dit een halfuurtje inwerken, het zuiveringszout neemt dan de geuren op. Ga hierna met de stofzuiger (met de kop die voor stof is gemaakt) over de bank heen en zuig het zuiveringszout op. 

Auteur