Zo verwijder je verfvlekken uit je kleding

verfkleding
Getty Images

Bij het witten van een plafond, het per ongeluk leunen tegen een nat muurtje, of lekker creatief bezig zijn, kan het wel eens misgaan… een verfvlek op je kledingstuk. Gelukkig zijn verfvlekken eenvoudig te verwijderen. De wijze waarop dit moet gebeuren verschilt per soort verf.

Latex of watergedragen verf

Benodigdheden:

 • Warm water
 • Afwasmiddel
 • Spons
 • Aceton (te verkrijgen bij de drogist)
 1. Wanneer de verf nog nat is, kan deze worden uitgespoeld met een straal water vanaf de achterkant van het textiel met warm water. Wanneer de verf droog is, begin je met het afschrapen en aandrukken van de verf met een hard voorwerp, zoals de achterkant van een lepel, waarna je het kledingstuk pas nat maakt. Niet al te zware vlekken kun je eventueel met je nagels wegkrabben. 
 2. Maak een oplossing van één helft afwasmiddel en de andere helft warm water. Dep de vlek eerst met een droge spons. Doop de spons daarna in de oplossing en wrijf krachtig om de verf te verwijderen.
 3. Spoel het kledingstuk meerdere keren af, en herhaal de bovenstaande stappen totdat er geen verf meer loslaat. Blijft de vlek nog zichtbaar en bevat de stof geen acetaat of triacetaat? (check je kledinglabel) Probeer dan de vlek voorzichtig te deppen met een beetje aceton. Wanneer de stof wél acetaat of triacetaat bevat wordt dit afgeraden, aangezien aceton die stoffen oplost. 
 4. Spoel het kledingstuk ten slotte nogmaals af met warm water, en neem hem mee in de normale wasronde. Volg deze stappen totdat alle verf verwijderd is.

Olieverf

Benodigdheden:

 • Verfverdunner (te verkrijgen bij de bouwmarkt)
 • Schone doeken of papieren handdoeken
 • Spons
 • Afwasmiddel
 • Vlekverwijderaar voor in de wasmachine (te verkrijgen bij de supermarkt)
 1. Gebruik een schone doek om zoveel mogelijk verf te deppen. Wanneer de verf droog is, kun je een hard voorwerp gebruiken om het te breken.
 2. Spoel de vlek af onder stromend water, ga door naar de volgende stap voordat het droogt.
 3. Doe een beetje verfverdunner op een doekje en dep het op de vlek. Leg het kledingstuk daarna met de vlek naar beneden op een stapel papieren handdoeken of doeken. Maak vervolgens een spons of doek wederom een beetje nat met de verfverdunner, en dep de vlek stevig vanaf de achterkant om de verf te verwijderen. Vervang de papieren handdoeken of doeken wanneer ze te veel verf opnemen, en ga door met deppen totdat er geen verf meer verwijderd kan worden.
 4. Wrijf met een doek met alleen een beetje afwasmiddel over de vlek, en laat het kledingstuk met afwasmiddel erop daarna een nacht weken in een bak met water.
 5. Spoel het kledingstuk ten slotte nogmaals af met warm water, en neem hem mee in de normale wasronde. Wanneer de vlek niet volledig verdwijnt kun je een vlekverwijderaar voor de wasmachine gebruiken. Herhaal deze stappen totdat alle verf verwijderd is.

Acrylverf 

Benodigdheden:

 • Warm water 
 • Afwasmiddel 
 • Spons 
 1. Spoel de verfvlek af met warm water. Als de verf al droog is moet je hem aandrukken met een hard voorwerp, en/of afschrapen met je nagels voordat je water over het kledingstuk laat lopen.
 2. Maak een oplossing met één helft afwasmiddel en de andere helft warm water. Dep eerst de vlek zacht met een spons op de oplossing. Dompel daarna wederom de spons in de oplossing, en knijp dan de spons uit totdat hij niet meer druppelt. Maak daarna met de spons de vlek zoveel mogelijk los door stevig te boenen.
 3. Herhaal dit totdat er geen verf meer verwijderd kan worden. Dompel de spons tijdens het proces af en toe in de oplossing om eventuele verfresten te verwijderen die van de stof zijn afgekomen, en om de spons opnieuw te bevochtigen. Spoel ten slotte nogmaals het kledingstuk af met warm water, en neem het mee in de normale wasronde. Herhaal deze stappen totdat alle verf verwijderd is.
Auteur