Inzichtjes: handige inzichten

Getty Images

Wees niet bang om je leven zo nu en dan te herschikken. Onderstaande inzichten kunnen daarbij goed van pas komen!

Meer tijd voor minder vrienden

Hoeveel vrienden heb je op Facebook en Instagram? Hoeveel vrienden komen er op je verjaardag? En hoeveel van al deze mensen zijn volgens jou échte vrienden? Veel mensen verzamelen ‘vrienden’ alsof het postzegels zijn. Maar echte vrienden zijn schaars, net als zeldzame postzegels. Psychologen stellen dat het heel gezond is om regelmatig mensen te ontvrienden, en niet alleen op Facebook. Vage kennissen of mensen met wie je eigenlijk niets hebt, nodig je gewoon niet meer uit, bel je niet meer en zoek je niet meer op. Moet je eens zien hoeveel tijd je dan overhoudt voor de mensen die werkelijk belangrijk voor je zijn!

Iemand die liegt knippert opvallend weinig met de ogen, maar ná het vertellen van de leugen knippert hij of zij veel meer dan normaal.

Mediteer de kilo's eraf

Ben je iemand die snoept en snackt in stresssituaties? Dan zijn yoga en meditatie de beste afslankmethodes. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij 225 vrouwen met overgewicht in drie groepen werden verdeeld. Eén groep ging mediteren en aan yoga doen, een tweede groep ging bewegen en minder calorieën eten en de derde groep ging alleen een caloriebeperkend dieet volgen. En welke groep viel denk je het meeste af? Juist, de eerste!

Liever doen dan kopen

Zin in een nieuwe jurk, broek of schoenen? Bedenk dan voordat je naar de winkel stapt of je die wel echt nodig hebt. Want van dat geld kun je beter uit eten of naar de bioscoop gaan of iets anders leuks gaan doen. Je voelt je misschien wel even happy als je iets nieuws gekocht hebt, maar van een ervaring word je ook op de lange termijn gelukkiger. Dat komt omdat je iedere keer als eraan terugdenkt weer dat fijne gevoel naar boven haalt. Doe je iets leuks met anderen, dan is het heerlijk om later samen herinneringen aan die gebeurtenis op te halen.

Afslanken met fantasie

Een paar kilo kwijtraken is vaak moeilijk omdat de verleidingen overal op de loer liggen. Onderzoekers hebben nu ontdekt wat je moet doen om weerstand te bieden aan die lekkere koekjes of goudgele chips. Beeld je in dat je als kind altijd misselijk werd van vette etenswaren en hoofdpijn kreeg van zoetigheid. Zo’n ‘valse’ herinnering beïnvloedt je eetgedrag, bleek uit een onderzoek met proefpersonen, die daardoor opeens geen trek meer hadden in vette snacks en snoep. Andersom blijkt het ook te werken: maak jezelf wijs dat je vroeger verzot was op groenten en fruit.

De touwtjes uit handen

‘Loslaten’ betekent dat je je zorgen, angsten en stress van je af laat glijden. Ha, klinkt heerlijk, maar ook... moeilijk. Sta daarom eens stil bij de momenten in je leven dat alles op zijn pootjes terechtkwam, zonder dat je daar zelf de hand in had. Vertrouw erop dat het ook nu weer goed komt. Als dat gebeurt, krijg je er vertrouwen in dat het ook de volgende keer wel weer vanzelf goed zal gaan. En zo leer je steeds beter los te laten.

Heerlijk die agressie

Ons brein blijkt hetzelfde te reageren op agressieve films of spelletjes als op seks of lekker eten. Komen we ermee in aanraking, dan wordt in de hersenen dopamine aangemaakt, waardoor we ons licht euforisch gaan voelen, en dat is lekker! Schaam je dus niet voor je voorliefde voor gewelddadige films of spelletjes!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine