2 op 3 Nederlanders neemt dagelijks tijd voor zichzelf

Getty Images

Ruim 65 procent van de Nederlanders neemt minstens een keer per dag tijd voor zichzelf, toch vindt slechts 39 procent dit gemakkelijk. Bij negen op de tien ondervraagden duurt het ‘ontspanmoment’ langer dan een half uur.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 600 bezoekers van GezondheidsNet.nl. De resultaten zijn bekend gemaakt bij de opening van de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht.

Schuldig

Ontspannen en tijd voor jezelf nemen blijkt nog niet altijd even gemakkelijk: 13 procent van de ondervraagden voelt zich zelfs schuldig. Tijd voor jezelf inplannen is dan ook nog niet zo vanzelfsprekend. Slechts een op de drie pakt dat moment voor zichzelf ook echt op die manier. De rest plant alleen tijd als het zo uitkomt of neemt alleen een momentje als er tijd over is.

Tijd blijkt dan ook het grootste probleem en het huishouden is voor meer dan de helft van de Nederlanders de grootste stoorzender, op de voet gevolgd door werk en de partner. Toch lukt het de meesten om een keer per dag minimaal 30 minuten voor zichzelf te pakken.

In stilte

Het ideale moment voor jezelf is volgens de ondervraagden een moment alleen, in stilte en met aandacht voor de geest. Over of ze het liefst binnen of buiten zijn, verschillen de meningen. Datzelfde geldt voor een actief of juist rustig momentje.

Opvallend is dat het lezen van een tijdschrift of boek de meest uitgevoerde activiteit is. Bijna 60 procent geeft aan graag te lezen als ze zich even terugtrekken. In de top 5 staan respectievelijk ook internetten of computerspelletjes spelen, televisie, film of serie kijken, sporten en niksen. Lezen en sporten zijn de favorieten om te ontspannen. Om uit te rusten kijken de deelnemers ook graag televisie of kiezen ze voor slapen.

Ontspannen uitje

Een dagje uit ter ontspanning doen we gemiddeld eens per maand. Wandelen is daarbij ver uit de favoriet, gevolgd voor winkelen, een stad bezoeken, naar de sauna en fietsen. Opvallend is dat meer dan de helft van ondervraagden aangeeft na zo’n dagje uit, helemaal niet zo ontspannen te zijn. Vaak zijn ze na afloop lichamelijk juist moe.

Het ultieme gezonde dagje uit bestaat voor 50 procent van de Nederlanders uit wandelen of fietsen. Een kwart gaat het liefst naar de sauna of een welnesscentrum. Tot slot gaf 53 procent aan een dagje gezondheidsbeurs ook zeker als ‘gezonde’ tijd voor zichzelf te zien.

Auteur