Het WKOF waarschuwt: Gerson-dieet is gevaarlijk

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds waarschuwt dat het Gerson-dieet gevaarlijk is. Deze waarschuwing geeft het fonds naar aanleiding van de nieuwe documentaire 'The Food Cure' die dinsdag in Het Ketelhuis in Amsterdam te zien zal zijn.

Het fonds benadrukt dat het dieet kanker niet kan genezen, dat het niet wetenschappelijk is bewezen en zelfs gevaarlijk kan zijn. Voeding is belangrijk ter ondersteuning van de reguliere behandeling maar geen vervanging, aldus het fonds.

In de documentaire worden zes kankerpatiënten vijf jaar lang gevolgd. Twee patiënten overlijden en drie vertellen kankervrij te zijn. De zesde patiënt voelt zich goed, maar heeft geen scan ondergaan. Ze volgen het Gerson-dieet, een dieet dat heel beperkend is en volgens de experts van het WKOF bijwerkingen kan hebben die gevaarlijk zijn.

Het dieet bestaat voornamelijk uit het nuttigen van grote hoeveelheden rauwe biologische groenten en fruit in de vorm van sappen. Veel voedingsmiddelen zijn volgens dit dieet verboden. Hierdoor bevat het dieet snel te weinig calorieën (energie), heel weinig eiwit en vet en treden er door de eenzijdige samenstelling gemakkelijk tekorten op. Dat is riskant.

Grote hoeveelheden voedingssupplementen

Onderdeel van het Gerson-dieet zijn ook grote hoeveelheden voedingssupplementen. Zorgwekkend stelt het fonds, want voedingssupplementen met hoge doses vitaminen en mineralen kunnen mogelijk het kankerproces ongunstig beïnvloeden.

Daarnaast moeten mensen die het Gerson-dieet volgen 3 tot 4 keer per dag een darmspoeling met koffie of wonderolie ondergaan. Deze darmspoelingen kunnen leiden tot infecties, uitdroging, een disbalans in zout en andere mineralen in het lichaam en hart- en longproblemen veroorzaken, met zelfs de dood als gevolg.

Voor betrouwbare informatie over voeding en kanker verwijst het fonds naar www.voedingenkankerinfo.nl.