'Matig alcoholgebruik verhoogt ook risico op kanker'

Dagelijks een of twee alcoholische versnaperingen wordt vaak als niet zo kwalijk gezien, maar volgens nieuw onderzoek in BMJ kan zelfs dergelijk matig alcoholgebruik het risico op kanker al verhogen.

Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston vonden dat vrouwen die dagelijks een alcoholische drank nuttigen een verhoogd risico hebben op bepaalde soorten kanker, voornamelijk borstkanker. Dit gevonden effect staat los van eventueel rookgedrag.

Alcohol vs. kanker

Eerdere studies keken vooral naar stevig drinken en het verband met onder andere borst-, darm, lever- en mondkanker. Wetenschappelijk bewijs op het gebied van matig drinken en het effect van alcohol onafhankelijk van roken is minder uitgebreid beschikbaar. Roken is een belangrijke risicofactor bij de meeste alcoholgerelateerde kankers.

Onderzoek

Daarom keek onderzoeker Edward Giovannucci samen met collega's naar het effect van matig alcoholgebruik en kanker en naar hoe alcoholconsumptie het kankerrisico beïnvloedt onafhankelijk van tabak. Ze keken daarvoor naar de gegevens van twee grote Amerikaanse studies met ruim 88.000 vrouwen en 47.000 mannen. Deze deelnemers zijn ongeveer 30 jaar gevolgd en de alcoholconsumptie werd iedereen vier jaar bepaald.

Matig drinken werd gedefinieerd als een standaardglas (15 gram alcohol) voor vrouwen en twee standaardglazen (30 gram alcohol) voor mannen. Een standaardglas is bijvoorbeeld 118 milliliter wijn of een flesje van 350 milliliter bier.

Resultaten

In de onderzoeksperiode kregen 19.269 vrouwen en 7.571 mannen de diagnose kanker. Mannen en vrouwen die matig alcohol dronken hadden een licht, maar niet significant, verhoogd risico op kanker in het algemeen.

Op het gebied van alcoholgerelateerde kankers was het echter een ander verhaal. Vrouwen die matig drinken hadden een verhoogd risico op deze kankers, vooral op borstkanker. Dit effect stond los van of ze rookten of niet. Bij matig drinkende mannen vonden de onderzoekers alleen een verhoogd risico op alcoholgerelateerde kankers als ze rookten of gerookt hadden.

Bron(nen):
Trefwoorden: