Niet 20, maar 5 bestralingen: behandelingen kanker flink ingekort door corona

Ervaringen coronatijd resulteren in minder behandelingen

Getty Images

Een flink aantal kankerpatiënten hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor een behandeling en dat is te danken aan het coronavirus. Tijdens de coronapandemie is namelijk onderzocht en ervaren dat kankerbehandelingen verkort kunnen worden.

Geen gevolgen voor de effectiviteit

De afgenomen ziekenhuisbezoeken hebben geen gevolgen voor de effectiviteit van de behandelingen van de kankerpatiënten. Kankerbehandelingen zijn namelijk alleen aangepast als uit studies is gebleken dat dit verantwoord is, benadrukken radiotherapeuten en oncologen.

Doses blijven hetzelfde

De totale dosis die wordt gegeven bij bijvoorbeeld een bestraling blijft hetzelfde, maar is per behandeling meer geworden. Zo hoeven sommige vrouwen met borstkanker niet vijftien tot twintig keer bestraald te worden, maar kan dit aantal gereduceerd worden naar vijf. Mannen met een laag- en middelrisico in prostaatkanker moesten voorheen 30 tot 35 keer voor een bestraling komen, nu gaat ook dat om nog maar vijf keer.

Een deel van de patiënten die immuuntherapie krijgt voor een melanoom of blaaskanker, werd eerder elke drie weken behandeld. Dit is gereduceerd tot eens in de zes weken. Ook voor sommige patiënten met uitgebreide endeldarmkanker is een kortere bestraling mogelijk. Normaliter kregen deze patiënten 25 bestralingen, maar na onderzoek blijkt dat het ook een optie is om de patiënten vijf keer te bestralen. “Dat is een stuk patiëntvriendelijker”, zegt Marcel Verheij, radiotherapeut-oncoloog en voorzitter van het platform Oncologie SONCOS tegen het Algemeen Dagblad. “Elke vijf weken elke dag naar het ziekenhuis is een flinke belasting en het blijkt even effectief.” Ook vertelt Verheij in het NOS Radio 1 Journaal dat patiënten blij zijn met de verkorte behandelperiodes. “Extra bijwerkingen ervaren ze niet.”

Minder behandelingen niet altijd mogelijk

Een reductie in behandelingen is niet voor elke patiënt mogelijk. Dat is namelijk afhankelijk van het soort kanker, de toestand van de patiënt en de apparatuur in het ziekenhuis. Artsen beoordelen per patiënt of een korter traject tot de opties behoort.

Voor borstkanker geldt bijvoorbeeld dat mensen die een reconstructie hebben gehad of bij wie ook bestraling van de lymfeklieren nodig is niet in aanmerking komen. De Borstkankervereniging adviseert patiënten in ieder geval met de arts te overleggen of een kortere bestraling mogelijk is. Woordvoerder Anita Boonstra zegt hierover tegen het AD: “Als het kan, betekent het minder vaak naar het ziekenhuis, minder belasting en meer een behandeling op maat.”

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • Algemeen Dagblad