Nieuwe kankermedicijnen opgenomen in basispakket

Twee nieuwe kankermedicijnen worden vanaf september 2019 opgenomen in het basispakket. Het ene medicijn is voor de behandeling van verschillende soorten borstkanker, het andere voor een specifiek type longkanker. Dat heeft Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zo met de fabrikanten afgesproken.

Het gaat om de medicijnen Abemaciclib voor borstkankerpatiënten en Durvalumab voor longkankerpatiënten. Naar schatting zijn zo’n 2.700 patiënten gebaat bij deze middelen. Zonder de door minister Bruins gemaakte afspraken zouden deze middelen meer dan 50.000 euro per behandeling kosten.

Minister Bruins noemt dit “goed nieuws,” maar hij vindt het teleurstellend dat er prijsonderhandelingen nodig zijn voor geneesmiddelen als deze.

Het komt vaker voor dat geneesmiddelen niet zomaar worden vergoed. Wanneer de kosten voor een medicijn hoog worden ingeschat, wordt er eerst met de fabrikant onderhandeld om zo uit te komen op een lagere prijs. Omdat prijsafspraken over geneesmiddelen bijna altijd vertrouwelijk zijn, is het niet altijd mogelijk om het resultaat van de onderhandelingen publiek te maken, zo ook bij de onderhandelingen over de hierboven genoemde medicijnen.

De vorm van kanker met de hoogste sterftecijfers is longkanker. In 2018 kregen zo’n 13.300 mensen longkanker, waarvan 6.100 vrouwen. Longkanker is, na prostaat-, huid-, en darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker.In 2018 werden er 17.332 mensen gediagnostiseerd met deze vorm van kanker, waarvan 131 mannen. Naar schatting overlijden er jaarlijks meer dan 3.000 mensen door de gevolgen van borstkanker.