Overlevingskansen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

Patiënten met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren sterk zien verbeteren door de komst van nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepubliceerd op een congres in Amsterdam.

Nieuwe huidkankerpatiënten hebben nu meer dan 40 procent kans om te overleven. Tien jaar geleden overleden nog vrijwel alle patiënten met de diagnose uitgezaaid melanoom binnen twaalf maanden.

Dramatische verbetering

Nederlandse patiënten die in 2015 deze diagnose kregen, hadden een kans van 36,2 om minstens nog drie jaar te leven, zo is nu vastgesteld. Een wereld van verschil met tien jaar geleden, meldt het Financieele Dagblad vandaag. "We zien echt een dramatische verbetering", zegt oncoloog Michel Wouters van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam in het AD.

De overlevingskansen van patiënten zijn hoogstwaarschijnlijk meer dan 40 procent. Over drie jaar zal pas echt duidelijk zijn hoe hoog dit percentage echt is. Dat komt door de ontwikkeling dat het grootste deel van de patiënten die de eerste drie jaar van de ziekte overleeft, uiteindelijk helemaal de kanker overwint.