Verhoogd risico op huidkanker door plastablet

Mensen die langdurig het plastablet hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken hebben meer kans op de twee meest voorkomende huidkankervormen: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, op basis van een Deens onderzoek naar kanker.

HCT wordt regelmatig voorgeschreven aan patiënten met een hoge bloeddruk, hartfalen en/of vochtophoping. Doordat het medicijn onder andere de bloeddruk verlaagt, wordt de huid gevoeliger voor uv-straling van zonlicht en zonnebanken. Dit verhoogt de kans op huidkanker.

Hoger risico

Uit het onderzoek blijkt dat vooral patiënten met een blanke huidskleur na langdurig gebruik van HCT meer risico lopen op huidkanker dan mensen met een donkere huidskleur. Het college adviseert iedereen om verstandig te zonnen volgens de algemene richtlijnen van huisartsen en stichting KWF Kankerbestrijding. Daarnaast is het verstandig om de huid regelmatig te laten controleren op verdachte huidafwijkingen. Patiënten die eerder huidkanker hebben gehad, hebben een hoger risico om basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom opnieuw te ontwikkelen. Deze patiënten kunnen samen met hun arts het gebruik van HCT heroverwegen.

Niet zomaar stoppen

Ondanks het onderzoek raadt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen het middel niet af. Zij vinden ook dat mensen die overwegen te stoppen, dit eerst moeten overleggen. ‘Maakt u zich zorgen of overweegt u te stoppen met het gebruik van dit middel? Neem dan eerst contact op met uw arts.’