50 jaar Holland Pop Festival: 3 kijk- en luistertips

Vandaag 26 juni 2020 is het precies vijftig jaar geleden dat ruim honderdduizend muziekliefhebbers zich in het Kralingse Bos bij Rotterdam verzamelden voor het befaamde Holland Pop Festival, het Europese antwoord op Woodstock. Het festival is dezer dagen opnieuw te beleven via tv, radio en bioscoop.

Stamping Ground

Het Holland Pop Festival kende een ongekende line-up van artiesten – onder nadere Pink Floyd, Santana, The Byrds, Jefferson Airplane, Canned Heat – en predikte een weekend lang peace, love and happiness. De gemeente Rotterdam en de aanwezige politie wist zich geen raad met dit evenement en stond alles oogluikend toe. Regisseur George Sluizer maakte toentertijd een unieke registratie van het Holland Pop Festival en gaf de film de titel ‘Stamping Ground’. Sluizer legde unieke live-optredens vast en bracht het tijdsbeeld van de  jaren 70 en het festivalgevoel perfect in beeld.

‘Stamping Ground’ is op 26, 27 en 28 juni in de bioscopen te zien en via Pathé Thuis.

50 jaar liefde, vrijheid en muziek

In de documentaire ‘50 jaar liefde, vrijheid en muziek’ gaat Henkjan Smits met artiesten, bezoekers, organisatoren en andere betrokkenen terug in de tijd. Smits was tijdens het festival op bezoek bij zijn grootouders in Rotterdam. Hij was toen 8 jaar oud en kan zich de sensatie in de stad nog goed herinneren. “Ik weet nog heel goed dat oma toen zei: ‘Jullie gaan met de tram, maar niet in de stad uitstappen.’ Toen ik haar vroeg waarom dit niet mocht zei zij: ‘Er is een popfestival aan de gang en er zijn allemaal hippies en daar mag je niet mee praten.’ Toen werd er natuurlijk een verboden vrucht gecreëerd. Daarvoor was het nooit in mijn hoofd opgekomen om uit te stappen, maar toen mijn oma dit zei wilde ik niets liever dan dat.” 

De documentaire is vrijdag 26 juni om 19.50 uur op NPO 2 te zien.

Podcast

In samenwerking met NPO Radio 5 maakt Henkjan Smits namens MAX ook een podcast over het festival. Hierin horen we per aflevering de herinneringen van bezoekers (zoals Barry Hay, Gerard Cox, Mieke van der Weij en Tineke de Nooij), artiesten die er gespeeld hebben (zoals Ekseption, Supersister, CCC INc en Lex Harding), Rotterdamse politie en de organisatoren (George Knap en Berry Visser). Deze 8-delige podcastserie is via de diverse podcast-platforms te beluisteren.