Cultuurtip: De tuinen van Monet

Het weekend van 12 oktober start in het Kunstmuseum in Den Haag een grote tentoonstelling over Claude Monet (1840-1926), de Franse kunstschilder die als grondlegger van het impressionisme wordt beschouwd. Een unieke kans om een aantal beroemde schilderijen van dichtbij te bekijken.

Inspiratiebron

De laatste grote tentoonstelling van Monet in Nederland was in 1986 in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hoog tijd dus voor een nieuw eerbetoon. Het Kunstmuseum Den Haag (tot voor kort Gemeentemuseum Den Haag geheten) richt zich op de laatste periode van Monets leven, de jaren 1900-1926. Hij had zich toen teruggetrokken op zijn landgoed in Giverny in Frankrijk en maakte zijn meest beroemde schilderijen. Zijn eigen tuin diende daarbij als inspiratiebron.

Nooit vertoond

Het Gemeentemuseum heeft zelf drie Monets in bezit, waaronder Blauweregen waarvan met een röntgenfoto werd vastgesteld dat onder het werk een voorstelling van waterlelies verborgen is. Monet maakte voor zover bekend slechts zeven schilderijen met blauweregen als onderwerp. Dit schilderij is het stralende middelpunt van de tentoonstelling Tuinen van verbeelding, waarin zo’n veertig internationale topstukken bijeen worden gebracht. Een groot deel is nog nooit in Nederland vertoond.

De expositie loopt tot 2 februari 2020.

Zie ook: www.kunstmuseum.nl