Cultuurtip: herinneringen aan de Muur

Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn haakt daar vanaf 16 november op in met de tentoonstelling ‘De tastbare DDR’. Op een nagebouwde betonnen muur wordt verteld over de komst en de val van de muur.

Privéverzameling

De expositie is vooral opgebouwd rond de honderden (gebruiks)voorwerpen uit de DDR, die vertellen over het leven in voormalig Oost-Duitsland. Het gaat dan om consumentenartikelen, officiële documenten (van bijvoorbeeld de SED, de grensbewaking en de Stasi), medailles, brochures en foto's. Daarnaast laten meer persoonlijke herinneringen zien hoe DDR-burgers zich door de staatsbureaucratie een weg baanden.

De voorwerpen zijn afkomstig uit de privéverzameling van Friso en Thea de Zeeuw, die in Monnickendam hun eigen DDR-Museum runnen (voorlopig tot eind april 2020 gesloten). Het SBS6-programma Huizenjacht nam 25 februari 2011 een kijkje achter de schermen bij het DDR Museum in Monnickendam.
 

De tentoonstelling ‘De tastbare DDR’ in Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn loopt nog tot en met 29 maart 2020. Voor meer informatie: www.museumhoorn.nl