Cultuurtip: Iconische foto’s

Fotomuseum Den Haag wijdt een grote tentoonstelling aan fotograaf Eddy Posthuma de Boer (1931). Samen met Ed van der Elsken en Johan van der Keuken behoort hij tot de belangrijkste naoorlogse Nederlandse fotografen.

Straatfotograaf

De nadruk in de tentoonstelling ‘De eerste foto van God’ ligt op de jaren vijftig, zestig en zeventig. Posthuma de Boer reisde in die periode de wereld rond en werkte voor veel (inter)nationale kranten en tijdschriften, bijvoorbeeld het Parool, de Volkskrant, Avenue, Life, de Holland Herald. Als chroniqueur van het dagelijkse leven legde hij met zijn camera in Nederland de opkomst van de jongerencultuur met de jazz- en rock-’n-rollmuziek, en de wijdverbreide sociale onrust van de late jaren zestig en zeventig vast.

Posthuma de Boer draagt zijn camera altijd bij zich en werkt voornamelijk op straat. Hij is betrokken bij de ‘gewone’ mensen, maar portretteerde ook allerlei beroemde mensen. Zijn liefde voor taal en literatuur zien we terug in de vele auteursportretten maar ook in de woordgrappen die hij onderweg tegenkomt op naambordjes of in etalages. Zijn succesvolle werk heeft onder andere geleid tot de publicatie van verschillende fotoboeken en meerdere tentoonstellingen.

De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag is van 18 januari tot en met 26 april te zien.

Onlangs was Eddy Posthuma de Boer te gast bij ‘De wereld draait door’:

Foto-omslag: Middelburg, 1969.